Quantcast
Channel: LO CARRANQUER
Viewing all 3068 articles
Browse latest View live

'Ideologia i Folklore. CELS GOMIS i MESTRE en el centenari de la seva mort'

$
0
0



Amb el títol "Ideologia i Folklore. Cels Gomis i Mestre en el centenari de la seva mort", en els propers Diàlegs Culturals que es duran a terme el divendres dia 10 d'abril a les 19.30h, al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida, Emili Samper Prunera, Doctor en Filologia Catalana i tècnic de l’Arxiu de Folklore del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, ens parlarà i endinsarà en la vida i obra d'aquest reusenc, enginyer, folklorista, federalista i anarquista. Un personatge complex, de vegades oblidat quan parlem dels grans folkloristes de casa nostra, i darrerament estudiat i reivindicat, encara més i si cal, en l'any del centenari de la seva mort.

La trajectòria ideològica de Cels Gomis i Mestre mostra unes constants que són presents en tots els àmbits de la seva extensa producció, formada per articles polítics, treballs excursionistes i folklòrics, creacions literàries i manuals pedagògics. Emili Samper és un dels grans estudiosos del personatge, no en va, la seva tesi doctoral, versava sobre ell. A la publicació"De l'anarquisme al folklore" estudià la biografia d’aquest folklorista i en reivindicà la seva importància tenint en compte els vessants abans apuntats, així com la seva trajectòria vital, que cal situar dins una època agitada del nostre país, políticament parlant, però també cultural, en els anys de naixement de l’interès pel folklore. La figura de Gomisés important a l’hora d’emmarcar els estudis folklòrics catalans, ja que la majoria de folkloristes de la segona meitat del segle XIX i primera meitat del XX s’arrengleraren dins del catalanisme conservador d’inspiració burgesa. No així Cels Gomis, políticament arrenglerat amb l’ideari llibertari i anarquista. Per tot plegat, Cels Gomisés una figura a la que cal conèixer i tenir molt en compte.

Emili Samper, a banda de l'obra esmentada, també ha guanyat el 29è Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular de Bellpuig, l’any 2014, amb l'obra Les rondalles de Cels Gomis i Mestre: edició, catalogació i estudi.

Per més informació sobre la figura de Cels Gomis:


Conferència: "Ideologia i Folklore. Cels Gomis i Mestre en el centenari de la seva mort"a càrrec d’Emili Samper Prunera, Doctor en Filologia Catalana i tècnic de l’Arxiu de Folklore del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili

Divendres 10 d’abril de 2015, a les 19.30h, al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida, C/St. Martí s/n (baixos de l’església de St. Martí).


Informació facilitada per actpaurembiaix@gmail.com


La cultura popular no pot regular-se per la Llei d’Espectacles!

$
0
0



Josep Viana, actual president de l’Ens de l'Associacionisme Cultural Català, en una compareixença al Parlament de Catalunya en la Comissió d’Interior del passat 26 de març va defensar que la cultura popular ha de tenir una consideració diferent a les activitats mercantils que regularà la futura llei d’ordenació de les activitats d’espectacles públics i recreatives. 
 
Presentat el projecte de llei el 9 de setembre del 2014, actualment la llei es troba en fase de tramitació. A més de Viana, com a president de l’ENS, la Comissió d’Interior va rebre també les compareixences del president de la Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM), Josep Parés, i el president de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, Antoni Moliné, dues de les entitats membres de l’ENS que van comparèixer en una sessió on hi van estar presents també representants de sales de concert o sales de cinema, entre d’altres, és a dir, els principals actors als quals hauria de fer referència la futura llei.

Viana va valorar molt positivament que no s’incloguin dins la regulació de la futura llei les manifestacions festives que consten en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. No obstant, va recalcar la contradicció que existeix. En paraules del president de l’ENS: “Hi ha manifestacions festives que essent exactament les mateixes són tractades de diferent manera si es desenvolupen sota la cobertura de festa catalogada o en un àmbit social i públic que no és exactament una festa reconeguda”. En aquest sentit Josep Parés, de la Federació Catalana de Societats Musicals, va exemplificar que una banda de música de Tarragona pot acollir-se a l’excepció del projecte de llei d’espectacles si actua dins el seguici de les Festes de Santa Tecla, festa reconeguda dins el Catàleg del Patrimoni Festiu; però si aquesta mateixa banda fa exactament la mateixa actuació en un cercavila a la Rambla Nova de Tarragona se li aplicaria la llei d’ordenació d’espectacles públics i recreatives.

Així doncs, si s’ha aconseguit que les manifestacions de cultura popular quedin fora de l’àmbit de la futura llei quan es desenvolupen dins del paraigües d’una Festa recollida dins del Catàleg, el següent pas és aconseguir que el Reglament exclogui els col·lectius de cultura popular i, per tant, es reconegui que aquestes activitats “no són espectacles públics amb un interès de lucre econòmic ni tractament mercantil, ni estan realitzats per agents de l’activitat econòmica en el sentit que es proposa a la llei”, va matisar Viana.

Si bé aquesta consideració va despertar el consens entre els parlamentaris dels grups polítics, es va posar sobre la taula com a possible sortida a la problemàtica que les manifestacions de cultura popular siguin incloses dins del Catàleg del Patrimoni Festiu, ja que ara apareixen sempre dins el paraigües de festivitats, donant llocs a situacions com la descrita més a dalt. L’ENSes va comprometre a recollir i justificar l’argumentari que permetria a les manifestacions de cultura popular acollir-se a aquestes accepcions plantejades per la futura llei d’ordenació de les activitats d’espectacles públics i recreatives.


Imatge de Meritxell Vilella, extreta de https://www.flickr.com/photos/tgncultura/15162258018/

Extret de http://www.vilaweb.cat/noticia/4238698/20150402/lens-argumenta-cultura-popular-reguli-llei-despectacles.html

Òscar Estruga dissenyarà els nous vestits dels Diables per a l'any 2016

$
0
0





Primer va ser la Pasifae, després l'escultura Ariadna en el cercle, i l'any 2016 seran els vestits del Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, que ha decidit renovar el seu vestuari degut al desgast d'aquests 10 anys d'ús. Estruga dissenyarà els nous vestits, estris, accessoris i imatge gràfica del Ball de Diables. Tal i com ha explicat el president de l'entitat, Armand Múrcia, el projecte s'allargarà dos anys, fins que s'estreni per la Festa Major de l'any 2016. Al llarg d'aquest temps els Diables organitzaran diversos actes i celebracions al voltant d'aquesta renovació del vestuari,"perquè els vilanovins i vilanovines se'l facin seu i formi part de la ciutat". Múrcia ha explicat que "Els vestits de Ricart de 1943 van durar 33 anys, els de Cardona de 1980 en van durar 15, els de Budesca de 1995 van durar 11 anys, i els actuals de Duran han aguantat 8 temporades i ja no es poden restaurar".

Òscar Estruga
 
Qui dissenyarà els nous vestits és un artista vilanoví de gran renom i reconeixement internacional, amb una influència molt característica del Mediterrani i la mitologia que l'envolta. Òscar Estruga, escultor, gravador i il·lustrador va néixer a Vilanova i la Geltrú l'any 1933. Es va formar a l'Escola d'Arts i Oficis i el Círculo de Bellas Artes (Madrid). Ha il·lustrat alguns llibres de bibliofília i ha exposat de forma individual i col·lectiva, des de 1956, al Smithsonian Institute dels Estats Units, al Museo de Arte Contemporáneo Reina Sofía de Madrid, al Museo de Arte Contemporáneo de Managua, a Nicaragua, o al Museo de Arte Contemporáneo de la Guinea Ecuatorial, entre d'altres.

Òscar Estruga va protagonitzar una exposició a La Sala la tardor de 2009, quan es va mostrar molt content d'haver pogut tornar a exposar a la ciutat on va viure de petit, i alhora satisfet de veure com la seva obra més coneguda, la Pasífae, s'ha convertit en un element que identifica Vilanova i la Geltrú, presidint la imatge del litoral vilanoví. El juny de 2012, a la plaça dels Boleranys, a tocar de la plaça de la Mediterrània, es va inaugurar una altra escultura pública d'Estruga: "Ariadna en el cercle".

En l'acte de presentació, l'artista s'ha mostrat molt satisfet, i ha comentat "espero que ara els membres del Ball de Diables m'ajudeu a crear un disseny que agradi a tothom". Per la seva banda, l'alcaldessa Neus Lloveras ha agraït "l'aportació tan important que fa un artista com Estruga a la ciutat de Vilanova. En nom de tots els vilanovins i vilanovines, ens sentim molt honorats i agraïts per aquesta aportació, i contents de tornar-lo a tenir a la ciutat". Lloveras ha agraït també al Ball de Diables la voluntat de renovació i la participació activa de la colla en la vida de la ciutat, com també ha fet la regidora de Cultura Marijó Riba, que ha recordat que "els vestits dels Diables formen part del patrimoni festiu de la ciutat, i és una gran notícia conèixer que un altre gran artista vilanoví farà uns vestits nous que quedaran com a part del patrimoni material".

La presentació del projecte de canvi de vestits i de l'artista s'ha fet a la biblioteca del Museu Víctor Balaguer, ja que als magatzems del Museu es custodien els vestuaris històrics del Ball de Diables. Justament la biblioteca lluïa una mostra dels vestits que van fer en el seu moment Enric Cristòfol Ricart, Armand Cardona Torrandell, Joaquim Budesca Català i Pep Duran Esteva.


Text extret de http://www.vilanova.cat/jsp/noticies/detall.jsp?id=53129806#.VSPjJ_CXC0Q

Fotografies extretes de https://ca-es.facebook.com/balldediables.devilanova

Les Caramelles omplen Cervera de cants i de colors

$
0
0







Les Caramelles de Cervera us donen les gràcies

Des de la Coral Infantil Nova Cervera, com a entitat organitzadora de les Caramelles de Cervera 2015, voldríem fer-vos saber a través d’aquestes ratlles el nostre agraïment a totes les persones, establiments comercials i entitats que ens han donat suport per tal que la nostra ciutat hagi pogut gaudir un any més d’aquesta tradicional celebració del diumenge de Pasqua.

Evidentment, hem de començar per tots els cantaires de la Coral Infantil, així com de les mares, pares, familiars i amics dels mateixos que heu vingut a cantar-les, i evidentment als membres i amics de les altres corals de l'Agrupació Coral de Cervera que també ens hi heu acompanyat, perquè evidentment el cant és l'essència de les Caramelles!

També hem de destacar el fet que un any més, els Grallers dels Geganters de Cervera també ens hi han volgut acompanyar d'una forma totalment altruista, la qual cosa és molt d'agrair!

Per altra part, també hem de donar les gràcies als amics i amigues de la Coral Infantil que ens heu ajudat amb l'acompanyament d'algun instrument per acabar d'arrodonir les cançons, i també als que d'una forma especial ens heu ajudat en el muntatge de la carreta i del generador, en el disseny i impressió del llibreta de cançons, en la preparació, reparació i enlairament de les ballestes, en la tasca de portar les guardioles i posar enganxines, en fer les fotografies i vídeos de la diada, ...

Agraïment apart mereixen els nostres patrocinadors. En primer lloc, les pastisseries de la ciutat (Agustí, Colom, Puig i Sangrà), per obsequiar-nos amb les seves magnífiques Mones de Pasqua per tal que puguem sortejar-les; i també als establiments comercials que de nou han col•laborat amb els seus regals, i que enguany han estat BonÀrea de Cervera, el Supermercat Albareda, el Supermercat Caprabo, el Supermercat Esclat i la Ferreteria Cervera.

Ja per acabar, i tot esperant no haver-nos deixat a ningú –i si fos així, ja us demanem disculpes per endavant-, ens queda fer esment del suport i la col·laboració rebuts per part de la Paeria de Cervera i la parròquia de Santa Maria, així com dels mitjans de comunicació i del públic present, que any rera any es manté fidel a aquesta cita musical tan estimada i tan nostra.

Les Caramelles de Cervera 2015 han estat possible gràcies a tots vosaltres. Moltíssimes gràcies.

Visca la Terra i visca la primavera!


Coral Infantil Nova Cervera


Fotografies de Josep M. Escudé

X Concurs de Percussió de Barcelona

$
0
0



El dissabte 18 d’abril a la tarda centenars de tambors ressonaran sense parar pels carrers del Guinardó. El motiu és el X Concurs de Percussió de Barcelona, una trobada que aplega cada any desenes d’agrupacions de percussió de carrer vingudes de tot el país. El concurs va néixer el 2006 per l’aniversari de la secció de diables del Grup Torxa, els Malignes del Guinardó, i s’ha acabat convertint en una referència ineludible en el món de la percussió.

La trobada començarà a les 4 de la tarda a la plaça de Salvador Riera, amb les primeres eliminatòries. A les 6 de la tarda arrencarà una cercavila per l’avinguda Mare de Déu de Montserrat amb totes les agrupacions que anirà fins al parc del Guinardó, on hi haurà la final, a les 8 del vespre. El concurs es divideix en dues categories: la de composicions tradicionals del món del foc i la de composicions lliures, que abasta tota mena de ritmes, independentment de la seva influència.

El Concurs Barcelona Percussió és una iniciativa de la colla de diables Malignes del Guinardó per fomentar la percussió entre la ciutadania com a forma d’expressió cultural arrelada al nostre país. El certamen té el suport de Tokobongo Percussió, Percussiocat –la Coordinadora de Grups de Percussió de Catalunya– i l’Ajuntament de Barcelona. Els grups guanyadors del concurs de l’any passat van ser els Diables del Prat en la categoria tradicional i el grup Fills de la Flama en la categoria lliure.


Informació extreta de http://culturapopular.bcn.cat/ca/noticies/concurs-de-percussize-de-barcelona 

CANALBARIDANA, el nou blog de l’Escola Folk del Pirineu · Tallers d’Arsèguel

$
0
0
 


CanalBaridanaés el nou blog de l’Escola Folk del Pirineu · Tallers d’Arsèguel en el qual trobareu informació de totes les activitats programades a l'Escola Folk però també hi trobareu articles d’opinió sobre música i dansa tradicional, una secció que ens ajudarà a vendre o trobar material (instruments, partitures, llibres...), agenda d’activitats pirinenques, novetats discogràfiques, partitures i en cada nova publicació, ressenyes del material imprès de la nostra biblioteca.

A partir del número de l'abril, disposeu CanalBaridana en versió a l’aranès.

Podeu trobar CanalBaridana a http://escolafolk.wix.com/canal-baridana


Informació facilitada per tramcat@tradicionarius.cat

El Festival de Pasqua de Cervera tanca amb un balanç positiu de públic i d’aposta artística

$
0
0





L’organització del cinquè Festival de Pasqua de Cervera fa un balanç molt positiu d’aquesta nova edició. A més de la proposta artística, que un any més es centrà en els compositors i en els intèrprets catalans, en aquesta cinquena edició ha augmentat de manera significativa el públic provinent de les comarques de Barcelona i també de ciutats com Girona, Vic i Manresa, que estan connectades amb la capital de La Segarra per l’Eix Transversal, i que han trobat en el Festival de Pasqua una proposta cultural de proximitat amb un alt interès cultural a l’abast de tothom.

Al llarg dels 16 concerts programats durant el Festival, s’han comptabilitzat unes 3000 persones, afiançant la tendència alcista de les darreres edicions.

L’organització ja està treballant per a programar la sisena edició del Festival de Pasqua amb les mateixes premisses que van originar-lo: un festival de música clàssica dedicat als autors i als intèrprets catalans. Una especialitat que el fa únic, singular i necessari en el nostre panorama musical.


Informació facilitada per nllorach@culturae.cat

Cicle de Jornades sobre Cultura Popular i Associacionisme

$
0
0



Com a preàmbul de la segona celebració del Dia de l’Associacionisme Cultural a Catalunya el proper 4 de juny, la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals organitza un Cicle de Jornades sobre Cultura Popular i Associacionisme:
  • La primera d’aquestes Jornades, L’associacionisme cultural: la construcció d’una societat solidària i lliure, es celebrarà el proper dijous 7 de maig a les set de la tarda. 
  • La segona, Gestors públics de la cultura popular, serà el proper dijous 14 de maig en sessions de matí i tarda. 
  • I la tercera jornada, Un nou marc fiscal per a les entitats culturals, el dijous 21 de maig a les set del vespre. 
Totes les Jornades es desenvoluparan al Teatre de Sarrià a Barcelona.

Aquestes Jornades estan adreçades a gestors i membres d’associacions culturals, i també a tothom que estigui interessat en el món de l’associacionisme.

En acord de Govern de 27 de maig de 2014, la Generalitat de Catalunya va declarar el 4 de juny Dia de l’Associacionisme Cultural com a acte de reconeixement a totes les persones i institucions que de manera voluntària i desinteressada han treballat i treballen en aquest camp.

Aquesta data rememora el 4  de juny de 1864 quan va començar el quart Festival Euterpe, organitzat en format concurs per la Societat Coral Euterpe, sota la direcció general de Josep Anselm Clavé. El festival va durar tres dies i va representar el moment de màxima esplendor del moviment coral d’en Clavé.

Inscripcions: cpt.cultura@gencat.cat


Imatge extreta de http://www.freepik.es/vector-gratis/madera-clip-vector-material-blanco_509800.htm


Informació extreta de http://cultura.gencat.cat/ca/detall/Noticies/JornadesPrevies

La secció de BTT de la Penya Ciclista Cervera participa a la VolCAT 2015

$
0
0



Membres de la Penya Ciclista de Cervera van participar a la prova de BTT VolCAT, que es va disputar en plena Setmana Santa, els dies 3, 4 i 5 d’abril.
  
La VolCATés la volta a Catalunya en BTT, que durant tres dies transcorre per paratges del país passant per territoris de grans recursos naturals i turístics.

Aquest any els ciclistes han recorregut part de les comarques de l'Anoia i el Garraf: Vilanova i la Geltrú - La Pobla de Claramunt - Igualada. Un total de 185 km i uns 5.465 metres de desnivell.


Enllaç a les classificacions.


Informació extreta de www.cerverapaeria.cat

Vuitenes 12 HORES de Cançó Improvisada a l’Ebre · Deltebre i Sant Jaume d'Enveja, 18 d'abril

$
0
0



Després d’haver-se celebrat a Palma, Ferreries, Berga, València, Manacor i Sabadell, les 12h de Cançó improvisada arriben al Delta de l’Ebre el 18 d’abril de 2015 amb una seu compartida entre Deltebre i Sant Jaume d’Enveja. Són dos poblacions ubicades al cor del Delta de gran tradició en el gènere de la jota improvisada i és la terra d’alguns dels més reconeguts mestres cantadors. 

Com a introducció a la jornada, el divendres 17 d’abril a les 21 hores es farà una Trobada de Cantadors de Ronda de l’Ebre a la plaça Mn Gabriel Zapater de Deltebre, on els vinguts per a l’ocasió i la gent del territori podran gaudir dels cants autòctons i copsar l’estat de salut de la improvisació ebrenca. 

El dissabte 18, la jornada s’inaugurarà a les 12h a la plaça 20 de maig de Deltebre (Plaça de l’Ajuntament) amb una mostra de les diferents modalitats de cançó improvisada d’arreu dels Països Catalans que comptarà amb la presència dels millors glosadors i cantadors de parla catalana, arribats de Mallorca, Menorca, Catalunya Central, País Valencià i de les Terres de l’Ebre. 

A les 14h està previst que comenci el dinar popular al Centre Cívic de Deltebre (Carrer Girona S/N) amb una sobretaula glosada on es començaran a escalfar les veus per a la cercavila. 

A les 16 h començarà una ruta des del Passador (pont sobre l’Ebre que uneix les dos poblacions) i recorrerà diversos bars de Sant Jaume d’Enveja( Bar Racó del Riu, Bar Lo pescador,Bar Llambric,Cafè de Marta i Bar Argo), acabant amb un sopar al Casal de Sant Jaume d’Enveja( Avinguda Calatunya , 61). 

Finalment s’acabarà al Bar Vora Riu, on s’ afinaran els últims versos amb vistes nocturnes a l’Ebre per posar punt i final a la jornada. 

Programa

17 d’abril de 2015
  • 21.00. Mostra de cantadors de ronda de les Terres de l’Ebre. (plaça Mn.Gabriel Zapater, Deltebre) 
18 d’abril de 2015
  • 12.00. Mostra oficial de Cançó Improvisada (plaça 20 de maig, Ajuntament de Deltebre) 
  • 14.00. Dinar amb sobretaula cantada (Centre cívic,Carrer Girona S/N, Deltebre) 
  • 16.00. Cantem al Riu. Inici del Cantabars .(Lo passador) 
  • 16:30. Mostra de Glosa Mallorquina (Bar Racó del Riu) 
  • 17.30. Mostra de Cant del País Valencià.( Bar Lo pescador) 
  • 18.30. Mostra de Cant de les Terres de l'Ebre (Bar Llambrich) 
  • 19.30. Mostra de Gloses Menorquines (Cafè de Marta) 
  • 20.30. Mostra de Gloses del Principat (Bar Argo) 
  • 21.30. Sopar amb sobretaula cantada (Bar Casal de Sant Jaume d’Enveja, Avinguda Catalunya , 61) 
  • 23.30 Final de vetllada (Vora Riu)

Extret de http://www.cordecarxofa.cat/p/vuitenes-12h-de-canco-improvisada-lebre.html

'La Festa de Cloenda' tancarà diumenge la temporada d'espectacles de La Xarxa Cervera

$
0
0



Hola xarxers i xarxeres!!

La temporada de la xarxa acaba aquest diumenge... ohhhhh...!!!!
Però, com sempre, ho farem amb alegria i amb una gran festa de cloenda per a grans i petits.

Tindrem un espectacle d'animació dels Xip Xap, els coneixem bé tots, ja que han vingut a Xarxa vàries vegades.!!

Abans, de 2/4 de 6 a les 6 repartirem els regals i premis a la fidelitat per tots els xarx@mic, i després de la funció recuperarem forces amb el berenar xarxer.

Així que ja ho sabeu... diumenge tothom cap a La Xarxa!!

Recorda!
FESTA DE CLOENDA
Espectacle: Que peti la plaça
Companyia: Xip Xap
Diumenge, 12 d'abril, a 2/4 de 6 de la tarda, al pavelló Polivalent

Una festa amb animació, regals i premis, maquillatge xarxer i berenar xarx@mic!!

El preu de l'entrada serà per a tots igual, grans i petits, per 4€

Fins diumenge xarxers!!

Seguiu-nos per facebook: www.facebook.com/LaXarxaCervera


Informació facilitada per La Xarxa Cervera, laxarxa.cervera@gmail.com

La seu dels Castellers de Vilafranca acollirà demà la XIX edició de la Jornada de Prevenció de Lesions en el Món Casteller, centrada en 'la canalla'

$
0
0
 


Cal Figarot, la seu dels Castellers de Vilafranca, acollirà aquest dissabte la XIX edició de la Jornada de Prevenció de Lesions en el Món Casteller, coorganitzada per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, el Grup de Foment de la Ciència i la Salut en el Món Casteller i els Verds. La canalla serà l'eix central de la majoria de tallers i ponències -dedicades a aspectes tant diferents com ara la nutrició, la psicologia o aspectes tècnics) que s'inclouen dins la jornada, que arrencarà a les deu del matí i finalitzarà cap a les sis de la tarda. 

En aquesta edició s'ha aconseguit que tots els ponents, a banda d'experts en la seva matèria, tinguin també vinculació amb el món casteller, la qual cosa garanteix més aplicabilitat dels continguts. Cal destacar com a novetats la inclusió d'un cine-fòrum, el lliurament dels premis a treballs de recerca universitaris i de batxillerat, i una trobada de responsables de colles universitàries. 

Clica aquí per accedir al programa científic de la Jornada


Extret de www.cccc.cat

Un manifest unitari dels ateneus reclama la devolució del patrimoni espoliat durant la Guerra Civil i la dictadura franquista

$
0
0
 


 

Un manifest signat entre una vintena d’ateneus reclama la devolució dels béns mobles i altres béns espoliats a les entitats durant la Guerra Civil i la posterior dictadura franquista.

El manifest es presentarà a l’Ateneu Barcelonès el proper divendres 17 d’abril a les 11.30h. A l’acte hi assistiran Josep Cruanyes, membre de la Comissió de la Dignitat, Pere-Joan Pujol, president de XarxAteneu, juntament amb Jordi Cassasas i Ymbert, president de l’Ateneu Barcelonès. La iniciativa neix de la trobada que es va celebrar al mateix emplaçament el 27 de setembre, sota el títol Taula d’entitats afectades pel règim franquista. Organitzada per XarxAteneu, a la trobada es va palesar la importància de la redacció d’un manifest unitari que reclami una situació de desemparament dels ateneus i entitats cíviques respecte les legislacions tant catalanes com de l’Estat espanyol.

Amb l’esclat del Cop d’Estat, que va desembocar en la Guerra Civil i posterior dictadura franquista molts ateneus i centres van ser espoliats pel règim que es va apropiar dels edificis, seus socials, instal·lacions, així com documents o d’altres béns.  Els signants al manifest denuncien que des d’aleshores han estat pocs i tímids els gestos que des del Govern de la Generalitat i de l’Administració central s’han donat, i quan s’ha legislat la devolució del patrimoni material i immaterial espoliat, cap llei ha fet referència directa als ateneus. Després de la promulgació de la Constitució de 1978, primer els sindicats (Llei 4/1986 de 8 de gener) i després els partits polítics (Llei 43/1998 de 15 de desembre)  s’han pogut acollir a unes lleis que procuraven la devolució del patrimoni espoliat. Amb la Llei de la Memòria Històrica (Llei 52/2007 de 26 de desembre), si bé s’han ampliat els drets i les mesures a favor dels qui van patir la persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura, aquestes mesures han afectat només a les persones físiques, sense que se’n pogut acollir les entitats i associacions que també van patir les conseqüències de l’aixecament militar.

Amb l’objectiu de posar fi a aquesta situació, el manifest reclama mesures tant del Govern de la Generalitat com de l’Estat espanyol per posar fi a una situació que s’ha mantingut en el temps i que, a banda del malestar evident en tots els socis i col·laboradors de les entitats implicades, perpetua un estat d’oblit inimaginable davant les greus conseqüències del règim franquista.

La presentació del manifest unitari dels ateneus del divendres 17 d’abril a les 11.30h a l’Ateneu Barcelonès (C. De la Canuda 6) és gratuïta i per confirmar assistència cal contactar amb fundacio@ferrerguardia.org

Llista d'Ateneus signants

Si bé es preveu que s’hi afegeixin més ateneus, actualment han signat el manifest:

Ateneu de Cultura Popular de l'Hospitalet, ESPLAC, Gran Orient Català, Associació Catalana d'Esperanto, Centre, Ateneu Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui;  Moviment Laic i Progressista, ARMHC (Associació Recuperació Memòria Història de Catalunya), Centro Asturiano de Barcelona, Ateneu Enciclopèdic Popular, CADCI, Joventut Republicana de Lleida, Societat la Concòrdia de Cabrils, Centre Obrer Instructiu d'Unió Republicana de Cervera, Casino Menestral de Figueres, Fundació Ferrer i Guàrdia, Ateneu Barcelonès, Ateneu Obrer de la Sènia, Ateneu Igualadí de la Classe Obrera, Federació d'Ateneus de Catalunya (FAC).

El Centre Obrer Instructiu d'Unió Republicana de Cervera

Situat a l’actual passeig de l’Estació (originàriament era el raval dels Caputxins), cal cercar els orígens d’aquest centre a l’any 1901, tot i que ja feia temps que funcionava, tenint la voluntat de coordinar al seu voltant gent progressista i republicana.

A banda de l’activitat política també s’hi desenvolupaven activitats lúdiques i culturals, com representacions corals i teatrals, celebracions de carnaval, trobades literàries i musicals per bé que l’edifici comprenia una sala d’actes, un teatre, la biblioteca, un cafè i fins i tot una escola. Això el feia rivalitzar amb el Casal Català, vinculat a posicions conservadores i actualment vigent a la plaça Santa Anna. Un dels exponents del Centre Obrer fou el periòdic República, la primera època del qual es situa entre 1903 i 1906, escrit en castellà i íntegrament polític i la segona època, que coincideix amb la Segona República, de 1931 a1933, redactat en català i més elaborat ja que comprenia informació de caràcter general.

La Guerra Civil en paralitzà la totalitat de l’activitat i l’edifici fou bombardejat a finals de 1938 i afectat de forma parcial. Incautat l'edifici després de la Guerra Civil per la seva vinculació a ERC (l’alcalde de Cervera durant la Segona República, Domènec Puigredon i el diputat al Parlament de Catalunya Jaume Magre n’eren membres), durant aquesta també desaparegué la totalitat de la seva documentació, tant per efectes de la guerra com per la voluntat de no comprometre-hi els seus socis.

A partir de l’any 1942 el règim franquista decidí instal·lar-hi en una nova construcció la Confederación NacionalSindicalista. Des de l’any 1984 l’entitat té el dret d’ús de l’immoble, fruit d’una gestió iniciada amb vuit anys d’anterioritat, però no n’ha pogut recuperar la propietat, fet que li impedeix iniciar el procés de recuperació del patrimoni de l’entitat. La idea de recuperar el Centre Obrer comptà amb la col·laboració de la nova junta directiva provisional que s’elegí, encapçalada per Salvador Casamitjana i que aconseguí que a partir de 1988 el Centre tornès a funcionar. Avui dia només es manté l’espai situat al davant de l’edifici actual però el Centre continua acollint una pluralitat d’activitats culturals i socials d’arrel popular, com concerts de música, esport, sessions de cinema i teatre, conferències, reunions.


Imatges extretes de https://twitter.com/CentreObrer

Text sobre el Centre Obrer de Cervera extret de http://www.espaisdememoria.udl.cat/?q=node/55

Informació extreta de http://www.tornaveu.cat/article/10552/un-manifest-unitari-dels-ateneus-reclama-la-devolucio-del-patrimoni-espoliat

28a SETMANA MEDIEVAL de la Llegenda de Sant Jordi a MONTBLANC (del 17 al 26 d’abril)

$
0
0



Enmig de la multitud d’actes que es realitzaran per la Diada de Sant Jordi, destaquem la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi a Montblanc (Conca de Barberà), organitzada per l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, . 

La festa dedica tota una setmana a celebrar una gran varietat d’actes centrats en la vida medieval i en la figura del patró de Catalunya. Aquest certamen lliga una visió del passat amb un profund sentiment d’auto estima col·lectiva. No es tracta d’una visió religiosa o folklòrica, sinó històrica, situada al segle XIV, l’època daurada de la Vila Ducal.

Per a més informació:  http://www.setmanamedieval.org/


Text extret de http://xarxanet.org/cultural/noticies/la-primavera-omple-dactes-lagenda-dabril

Es presenta el recull videogràfic 'A PEU PELS CAMINS DEL CANÇONER, EN IMATGES'

$
0
0



El dimecres 8 d’abril va tenir lloc la presentació al Gran Teatre del Liceu el recull videogràfic A peu pels camins del cançoner, en imatges. Aquest treball, aplega el fons de cançons populars del Pirineu que ha recollit el músic, investigador i divulgador del folklore català Artur Blasco.

Durant la presentació el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat “l’excepcionalitat d’aquest treball, que ens permet copsar maneres de viure de generacions i poder-ne gaudir en el nostre futur col·lectiu, doncs tenir cura de la memòria també és mirar cap al davant amb voluntat de futur”. Mascarell ha qualificat el treball d’Artur Blasco “com una obra imprescindible per a la conservació de la història musical catalana”.  

Artur Blasco, de 81 anys, ha estat treballant durant dècades en la recollida i la documentació del cançoner popular de les comarques pirinenques. Durant aquest treball, l’estudiós també va enregistrar en suports audiovisuals moltes interpretacions de les cançons, labor que ha permès l’edició  de l’obra  A peu pels camins del cançoner, en imatges, composta per un total de 80 DVD que contenen 1.500 cançons populars del Pirineu

La col·lecció aplega 1.500 cançons recollides directament d’uns 300 cantants informants de 160 pobles i masies de l’Alta Ribagorça, Val d´Aran, Ribagorça Oriental, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, La Noguera, Alt Urgell, Solsonès, Cerdanya, Berguedà, Ripollès i La Garrotxa, per la qual cosa constitueix un testimoni singular  i irrepetible en molts casos. 

La recopilació d’aquest material videogràfic li havia estat encarregada a Artur Blasco per la Direcció Generalde Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals amb l’objectiu de documentar, preservar i difondre la cultura popular i tradicional catalana. Aquesta tasca, desenvolupada durant 3 anys, constitueix un referent etnomusicològic de Catalunya i suposa un element imprescindible i de gran interès per al coneixement i recuperació del patrimoni sonor de les comarques pirinenques.

El fons aplegat per Artur Blasco podrà ser difós a través dels centres de documentació especialitzats en la temàtica i en diferents centres d’estudis, conservatoris i escoles de música tradicional, amb la voluntat que serveixin com el millor complement a les partitures ja editades, i siguin la millor eina de recuperació d’una part del folklore català més desconegut. Algun d’aquests DVD ja va ser  visionats en edicions de la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic, que es desenvolupa en el sí de les activitats de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial del Departament de Cultura.

Els treballs recopilats ara en gravacions videogràfiques són el complement de tota una tasca de recerca, estudi i documentació del cançoner popular de les comarques pirinenques desenvolupada com a feina de treball de camp per Artur Blasco al llarg de 49 anys de la seva llarga trajectòria professional.


Fotografia d'Artur Blasco, extreta de http://www.lleida.com/noticia_canal/el-musicoleg-i-divulgador-artur-blasco-recupera-el-rabequet

Informació extreta de http://cultura.gencat.cat/ca/detall/Noticies/A-peu

Llibres: 'LA SARDANA I LA RELIGIÓ DE LES BRUIXES', de Jordi Bilbeny

$
0
0



El 5 d’agost del 1552, a Olot, els cònsols i jurats de la Casa de l’Almoina, convocats i reunits pel nunci Pere Salvador Brugats, prohibeixen «lo ball de la sardana y altres balls deshonests». És el primer registre de l’existència de la sardana, que apareix com un ball enemic de la moral i les creences establertes per l’Església catòlica.

A partir d’aquest succés, Jordi Bilbeny engega un «gran viatge a la recerca dels fets» que indaga entre els «bocins de mirall» del passat la relació entre les bruixes, conservadores de les tradicions i els cultes precatòlics, i la dansa catalana per excel·lència. La sardana i la religió de les bruixesés una obra exhaustiva que revela els fonaments pagans de la sardana i la persecució a què va ser sotmesa pels estaments de l’Església i les classes dominants, paral·lela a la que es va dur a terme contra la bruixeria.

De les actes dels processos inquisitorials fins a festes populars com el Ball del Cornut de Cornellà del Terri, de l’obra de poetes com Salvador Espriu a les arrels basques de la cultura ibera, Bilbeny ens embarca en un viatge per l’imaginari cultural català, sempre desvetllant les veritats que s’amaguen més enllà dels relats oficials. En la seva cerca, ens descobreix l’autèntic caràcter d’alguns dels indrets mítics de la geografia de Catalunya i, en última instància, ens porta a reflexionar no només sobre la sardana i moltes de les nostres tradicions, sinó sobre el veritable origen de la cultura catalana.

Jordi Bilbeny

Jordi Bilbeny (Arenys de Mar, 1961) és llicenciat en Filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva tesi doctoral sobre la censura aplicada als llibres d’Història moderna a Catalunya i Espanya va ser aturada per la Universitat de Barcelona per motius obvis de contigut. És el fundador de l’Institut Nova Història i autor polifacètic de nombrosos llibres i articles sobre la censura de la història i la catalanitat de la descoberta d’Amèrica, així com de llibres de poesia i assajos de temàtica diversa. L’any 2014 va publicar la reedició de Brevíssima relació de la destrucció de la història amb Librooks. Des de fa més de 20 anys, exerceix una incansable tasca de conferenciant i divulgador que l’ha portat a plantejar les seves tesis per tota Catalunya.

Fitxa bibliogràfica
  • Pàgines: 384
  • Format: 16,5 x 23,5
  • Enquadernació: rústica
  • ISBN: 978-84-943388-3-0
  • Data de publicació: març de 2015

Extret de http://www.librooks.es/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=22&category_id=3&vmcchk=1&option=com_virtuemart&Itemid=2

Els alumnes del SALTEM I BALLEM es trobaran a Torregrossa el proper 18 d'abril

$
0
0



Els 800 nens i nenes que aquest curs estan seguint el programa d'ensenyament de sardanes del Saltem i Ballem, que organitza la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, tenen una cita el proper dia 18 d'abril a Torregrossa. La Trobada Intercomarcal escolar d'aquest programa tindrà lloc a aquesta població del Pla d'Urgell, i com a cloenda dels cursos 2014-2015. 

La Federació ha organitzat un seguit d'actes perquè aquests infants gaudeixin com mai i puguin ''tastar'' com funciona el món sardanista. Per aquest motiu, la trobada començarà amb una animació infantil i a partir de les 7 de la tarda, a la pista poliespotiva descoberta, la Cobla Lo Castell de Bellpuig amenitzarà la jornada. Un galop, la sardana de lluïment 'Mar de Palamós' de Francesc Mas Ros, i la sardana de germanor, 'Port de Llançà' de Ricard Viladesau, constitueixen el programa, que acabarà amb diferents parlaments i el lliurament de records a les escoles participants. El final de festa inclou un berenar tant pels sardanistes com per les seves famílies.

La Federació Sardanista de les Comarques de Lleida anima a totes les escoles a participar a la jornada i per facilitar el desplaçament, fins a Torregrossa, organitzarà autocars per als monitors i escoles de Lleida, les més nombroses. 


Informació extreta de http://www.sardalleida.org/

26a Mostra de Teatre Infantil i Juvenil de Catalunya d'Igualada (del 16 al 19 d’abril)

$
0
0



És una fira d’espectacles en la que els creadors ofereixen la seva feina als programadors que visiten la ciutat, com també a tot el públic d’Igualada i comarca que hi participa. Aquesta serà la 26ena edició i, anualment, esdevé un espai per a l’exhibició, la compravenda d’espectacles i un punt de trobada per a l’intercanvi professional entre artistes, companyies, programadors teatrals, productors i institucions.

Per a més informació: http://lamostraigualada.cat/


Text extret de http://xarxanet.org/cultural/noticies/la-primavera-omple-dactes-lagenda-dabril

La Caminada Popular de Cervera del Centre Excursionista de la Segarra arriba a la seva 25a edició

$
0
0



La 25a Caminada Popular de Cervera, organitzada pel Centre Excursionista de la Segarra, es durà a terme el proper diumenge dia 26 d'abril. 

Aquest any s'anirà cap a Sant Pere dels Arquells, la Cabana del Monjo i tornada a Cervera, un recorregut molt semblant al que es va fer a la primera edició, l'any 1991 (no s'ha pogut fer el mateix, tot i que s'ha intentat).

La sortida, com sempre, a les 8 del matí de la plaça Santa Anna. Les inscripcions seran el dijous 23 i divendres 24 d'abril, de 7 a 9 de la tarda a cal Breu (Major 118 1r.).

Els preus són: socis CES 4 euros, no socis CES 6 euros, socis menors gratuït i no socis menors 3 euros, que inclou l'esmorzar, regal i el sorteig. 

A més, aquesta vegada, durant les inscripcions, i per ordre, es donaran samarretes sobrants d'edicions anteriors de la Marxa dels Castells i Cursa de Sanaüja, segons les talles que hi hagi, a tothom que ho desitgi (una per inscripció i fins que s'esgotin). 


Si teniu qualsevol dubte o consulta podeu trucar al 696 343 312 o a ces@ces.cat


Informació facilitada pel Centre Excursionista de la Segarra

La Generalitat obre les preinscripcions de 997 places per a 82 CAMPS DE TREBALL per a aquest estiu

$
0
0



El Govern català ha obert aquest migdia les preinscripcions a un total de 930 places per als 41 camps de treball que s’han organitzat aquest estiu a Catalunya, així com 67 places més per a camps de treball organitzats a la resta de l’Estat. Els joves d’entre 14 i 29 anys interessats a participar-hi poden fer la seva preinscripció en línia des d’avui fins al proper 20 d’abril a les 12 h. 

L’adjudicació de les places es farà mitjançant un sorteig públic davant notari, que tindrà lloc el 22 d’abril a Loteria de Catalunya. A l’hora de fer la preinscripció, cada jove podrà escollir fins a tres preferències, i el sorteig establirà l’opció que finalment s’assignarà. 

Els camps de treball consten d’una estada de 15 dies en què es participa desinteressadament en un projecte de millora de caire mediambiental, social, de recuperació del patrimoni arquitectònic o d’intercanvi cultural. L’allotjament pot ser en cases de colònies, en tendes de campanya, o en instal·lacions habilitades expressament.


Places i camps de treball

L’oferta de camps de treball permet escollir entre activitats organitzades a Catalunya i a d’altres països repartits per Europa, Amèrica, Àfrica, Àsia i Oceania. 

A Catalunya s’ofereixen enguany un total de 41 camps de treball, que estan organitzats per la Direcció General de Joventut a través de diferents associacions d’educació en el lleure, entitats i fundacions sense ànim de lucre. D’aquests, 13 són novetats d’enguany, mentre que la resta són una continuació de projectes ja iniciats en campanyes anteriors. S’ofereixen 636 places per a joves catalans a 28 camps de treball. I 48 places per a dos camps en què hi participen joves catalans i procedents d’altres llocs de l’Estat, d’acord amb intercanvis de places entre Catalunya i altres comunitats autònomes. 

Pel que fa als camps realitzats a la resta de l’Estat, sumen 67 places repartides en 41 camps de treball (2 a Cantàbria, 5 al País Valencià, 6 a Aragó, 1 a La Rioja, 1 al País Basc, 3 a Castella i Lleó, 2 a Castella la Manxa, 1 a Madrid, 1 a Ceuta, 3 a Extremadura, 5 a Canàries, 1 a Galícia, 3 a Múrcia i 1 a Melilla). En aquestes activitats, els joves catalans participaran en projectes organitzats per organismes de joventut de les comunitats autònomes. 

Al marge dels camps de treball organitzats per la Direcció General de Joventut, els joves de 18 a 29 anys també tenen l’opció de participar als camps de treball d’intercanvi internacional organitzats arreu del món per part de diferents organismes i associacions. El període d’inscripció per participar-hi és obert i es poden realitzar fins al novembre a través de la Coordinadora d'Organitzadors de Camps de Treball Internacionals (COCAT), i del Servei Civil Internacional (SCI). En total, es podran escollir entre uns 1.775 camps de treball. Es preveu que uns 18.000 joves europeus hi participin. L’any passat, 530 joves del nostre país van participar en aquestes estades, mentre que Catalunya va acollir 354 joves estrangers.


Imatge extreta de https://juventudgijon.wordpress.com/2012/03/30/campos-de-trabajo-2012/

Informació extreta de http://web.gencat.cat/ca/actualitat/detall/20150413_Camps-de-treball
Viewing all 3068 articles
Browse latest View live