Quantcast
Channel: LO CARRANQUER
Viewing all 3068 articles
Browse latest View live

Imatges de l'espectacular diada castellera de Festa Major!


Les àligues catalanes volen alt a Reus

$
0
0



Les festes de Misericòrdia d’enguany han regalat un cap de setmana més als reusencs. I no un de qualsevol, sinó un d’ històric que serà recordat durant molt de temps.

Fins a 26 àligues catalanes van desfilar ahir pels carrers del centre de la ciutat per acabar amb una ballada conjunta a la plaça Mercadal. Això va ser possible gràcies a la celebració de la primera Trobada d’Àligues dels Països Catalans–organitzada per l’Ajuntament de Reus i el Col·lectiu Reusenc d’Activitats Culturals (CRAC)– que va mobilitzar a més de mig miler de participants entre representants institucionals i membres de les colles.

La festa, no obstant això, ja va començar al migdia amb la plantada de les bèsties a la coca central de la plaça Mercadal, una oportunitat que centenars de famílies van aprofitar per apropar-se i conèixer de primera mà l’àmplia varietat d’àligues existents.

Les fotografies i selfies, evidentment, no hi van faltar. Del conjunt d’àligues, les que pertanyen a la demarcació de Tarragona i la de Reus van centrar moltes de les mirades, totes a excepció de la de Tortosa, que, a causa d’un imprevist, va arribar amb retard. Junt amb ella van participar les bèsties de Tarragona, Montblanc, Torredembarra, el Vendrell i l’amfitriona, la de Reus.

Aquesta darrera i els seus portadors, que enguany compleixen el 18è aniversari, van fer de mestre de cerimònies conjuntament amb tots els voluntaris que van fer possible aquesta excepcional trobada.







Ja a la tarda va ser l’encarregada d’obrir la gran cercavila que va començar i acabar al Mercadal. Llavors, quan passaven uns minuts de les 7 de la tarda, les 26 àligues, una per una, van oferir les seves coreografies i músiques a tots els presents. Això va fer que l’acte s’allargués més d’una hora i mitja però que permetés a tothom conèixer les característiques de cada bèstia. Per aconseguir-ho va ser essencial la guia de mà editada per a l’ocasió i que oferia una àmplia història i detallada fitxa tècnica de cada una de les àligues, una informació molt vàlida per conèixer, per exemple, que les àligues bicèfales són les de Vic i de Tremp, que la més recent i de les més lleugeres és la de Terrassa –estrenada el 5 de juliol d’enguany amb 25 quilos de pes– o que la de Manresa està construïda íntegrament de fusta massissa.






 
Així van anar transcorrent la tarda-vespre amb continus aplaudiments dels presents cada vegada que les colles acabaven la seva actuació. Totes elles es van escenificar de forma magistral pels portadors, que a vegades suportaven bèsties de més de 80 quilos de pes.

La darrera a actuar i concloure la diada abans de la gran ballada conjunta va ser l’aclamada Àliga de Reus, que en aquesta ocasió lluïa un colom en el seu bec. Obra de Manel Llauradó, la reusenca fou recuperada el 1995 gràcies al Crac i Carrutxa.

Els amants de les àligues, però, encara tenen una nova cita amb l’exposició que s’inaugurarà el 30 de setembre al Museu de Reus de la plaça Llibertat i que romandrà oberta fins al 31 d’octubre.


Imatges extretes de http://reusdigital.cat/noticies/les-senyores-de-la-festa-triomfen-reus

Article de Francesc Gras, extret de  http://www.diaridetarragona.com/reus/31072/les-aligues-catalanes-volen-alt-a-reus

Incendi en un magatzem de l'UNED de Cervera ubicat dins l'edifici de la Universitat

$
0
0




La matinada de dissabte a diumenge, sobre la 1 i 39 minuts, es va produïr un incendi a la zona de l’Arxiu de la Universitat de Cervera, i més concretament en un magatzem de l’UNED.

L’avís els van rebre els Bombers quan els van alertar de què es veia sortir fum des de la porta de la Universitat provinent de la zona del gimnàs.

Els Bombers van localitzat el focus de l’incendi a l’entrada de la planta baixa, on ha cremat una petita part dels arxius ubicats en el magatzem de l’UNED. Concretament s’han cremat 2 estanteries amb arxivadors i el fum ha afectat a diverses sales de l’edifici.

El foc va estar ràpidament controlat pels Bombers cap a les 2 i 9 minuts de la matinada i immediatament els bombers van procedir a ventilar les estances afectades pel fum i el foc. No s’han hagut de lamentar ferits i fins han lloc dels fets s’han traslladat 6 dotacions dels Bombers de Tàrrega i Cervera i un comandament de la central dels Bombers de Lleida. 


Informació extreta de http://www.radiotarrega.cat/Home/_H4QS29qxa737JPhmivu_dlaEo2PY966FDZ6v93Txi1p69oAr4MFdrQ

Fotografies: R.A.

Anada a Ofici 2014

La cultura popular i el 'Correspurnes' tanquen el Tricentenari a Sant Pere de Ribes

$
0
0



Els propers dies començarà la darrera tongada d’activitats que Sant Pere de Ribes ha inclòs a la programació de la Diada Nacional de Catalunya i com a commemoració del Tricentenari. Fa unes setmanes, durant la presentació dels actes d’aquest 2014, ja es va anunciar que coincidint amb el Correspurnes, que tindrà lloc el proper 4 d’octubre, s’havien preparat un seguit de xerrades de cultura popular que en paraules del regidor de Cultura, Josep Rius, “serviran per vestir el Correspurnes una mica més”. Serà, però el correfoc infantil l’encarregat de tancar tot el conjunt de propostes que es van iniciar el passat 6 de setembre. D’aquestes, el reconeixement a entitats de les Roquetes que treballen per la defensa de la llengua i cultura catalanes (que es va fer al dia 7 de setembre al Parc Pompeu Fabra), per exemple, va tenir una molt bona acollida , tot i ser la primera vegada que es feia.

Entre els dies 1 i 4 d’octubre es faran quatre xerrades de cultura popular. Les dues primeres, els dies 1 i 2, a la biblioteca Manuel de Pedrolo de Ribes, mentre que les altres dues, els dies 3 i 4, a la Josep Pla de les Roquetes.

La primera d’aquestes trobades -el dimecres 1- començarà a les 7 de la tarda i es dedicarà a la presentació del “Llibre Blanc de la Cultura del Penedès”. També s’abordarà de la segona fase d’aquesta obra, “La cultura al Penedès avui: propostes de futur” a càrrec de Gerard Ramon, director del projecte, i de Jordi Medina, autor dels relats de les taules temàtiques i transversals. A més a més es projectarà el documental“Sitges, sentiments de festa” introduït per Xavier Salmerón, president de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges.

La segona proposta -el dijous 2- s’iniciarà a les 7 de la tarda. L’objectiu en aquesta ocasió serà saber més sobre el fet que la baixada de Sant Pau vulgui ser una Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Hi participarà el folklorista Jan Grau i l’historiador local Pere Coll.

La tercera cita -el divendres 3, i ja a la Josep Pla de les Roquetes-, i a les 18.30h, tindrà format de col·loqui doble: d’una banda versarà sobre la coordinació i gestió de les cercaviles amb representants de la Comissió de Balls Populars de Ribes i de les Agrupacions de Balls Populars de les Roquetes, Vilanova i la Geltrú i Sitges; i, de l’altra, es parlarà les festes autogestionades amb representants de la Coordinadora de Barraques de Ribes, de l’Ateneu Popular de Sitges i de Can Pistraus de Vilanova i la Geltrú.

La quarta i darrera jornada es durà a terme el dissabte 4 d’octubre, el mateix dia del Correspurnes. Per aquest motiu estarà dedicada a conèixer més sobre el foc a les festes dels Països Catalans amb Salvador Palomar de l’associació Carrutxa. La xerrada es farà a partir de les 12 del migdia.

També el dia 4, ja a la tarda, es posarà en marxa la 5a edició del correfoc infantil “Correspurnes” a partir de les 19’30h des de la plaça Ramon Mir amb una timbalada fins a la plaça Llobregat, des d’on començarà el recorregut de la cercavila de les colles de foc participants per diferents carrers de les Roquetes. Un dels membres de la colla dels Diables Petits de Ribes, Josep Graells, ha explicat que “aquesta timbalada sense foc serà una de les novetats d’enguany”. En arribar a la plaça de la Vinya d’en Petaca es faran les enceses. Enguany, abans de l’exhibició de foc de cada colla al concurs d’enceses, es farà una presentació explicant una mica la història de cada colla. Aquest concurs és un dels primers que es van organitzar de tot el territori català.




La Colla Infantil dels Diables Carranquers també hi serà!


Informació extreta de http://www.eixdiari.cat/cultura/doc/50727/la-cultura-popular-i-el-correspurnes-tanquen-el-tricentenari-a-sant-pere-de-ribes.html

Imatge extreta de https://www.facebook.com/diables.petitsribes

Més Carretillada

$
0
0



Més imatges de la Carretillada de Festa Major 2014.










Podeu veure més imatges aquí.


Dansant sota la pluja

La riquesa del Seguici Infantil de Cervera

$
0
0























Fotografies: Sala Florensa, 29 setembre de 2014
 

Ha arribat l'hora de la veritat!

$
0
0



L'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, sota la campanya Ara és l'hora, convoquen la població a concentrar-se davant dels ajuntaments catalans demà a les 7 de la tarda després que el Tribunal Constitucional espanyol hagi suspès la consulta del 9N. El tribunal s'ha reunit d'urgència avui a la tarda deprés que el govern espanyol hagi presentat els recursos contra la llei de consulta i el decret de convocatòria del 9-N. 

Així, la plataforma iniciarà abans d'hora la campanya pel sí a la independència, que estava previst que comencés el 4 d'octubre. La plataforma demana que tothom que vagi a les concentracions porti una samarreta de color groc. 

Ha arribat l'hora de la veritat! A partir d'ara, ja no val quedar-se a casa.
 

Extret de http://www.radiotarrega.cat/Home/_H4QS29qxa737JPhmivu_dlaEo2PY966FDZ6v93Txi1p69oAr4MFdrQ i de https://ca-es.facebook.com/pages/La-Segarra-per-la-Independ%C3%A8ncia/191518530929694

La Biblioteca de Cervera presenta demà els seus Clubs de Lectura

$
0
0



El dimecres 1 d'octubre a les 7 de la tarda, la Biblioteca Comarcal Josep Finestres presenta la nova temporada dels CLUBS DE LECTURA de la Biblioteca.

Si us agrada llegir i compartir les opinions amb altres lectors i lectores, aquest acte us interessa: informarem sobre la temàtica dels diferents clubs (novel·la, poesia, teatre, àlbums il·lustrats) i qui els coordinarà, us explicarem el funcionament, els títols que llegirem i les activitats paral·leles que durem a terme.

Animeu-vos a formar part dels Clubs de Lectura, les sessions comencen a l’octubre!



Informació extreta de https://www.facebook.com/Biblioteca.Cervera

Crònica 'margenera' de la diada castellera de Festa Major

$
0
0



El diumenge 28 de setembre, els Margeners de Guissona ens vam desplaçar fins la capital de la Segarra per actuar en el marc de la seva Festa Major juntament amb els Castellers de Sabadell i la Colla Jove Xiquets de Tarragona. La pluja intensa caiguda durant tot el diumenge va obligar a canviar els plans de l’actuació i les tres colles convidades vam actuar a l’interior de l’Església de Santa Maria.

La diada va començar amb un pilar de 4 dels Margeners amb especial record al nostre company cerverí Fabià, que ens va deixar el passat 7 de setembre.

Com a castell de sortida, estrenàvem el primer cinc de set de la temporada, després d’un intent desmuntat previ. Feia dos anys que la colla no portava el cinc de set fora de casa. Després de l’alegria reflectida, encaràvem la segona ronda amb el quatre de set amb el pilar, el segon descarregat de la temporada i que el vam assolir amb molta solidesa. Per acabar l’actuació, vam descarregar un treballat tres de set amb el pilar i que també suposava el segon de la temporada. Acabàvem les tres rondes de castells havent assolit tres castells de set i mig fora de casa.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona, una de les colles punteres del nostre país, encarava aquesta actuació pensant en el Concurs de Castells de la setmana vinent. La catedral va ser el castell elegit per obrir la seva cartera de castells. Els de la camisa lila tenen un domini de la estructura del cinc molt envejable. És l’única colla que ha aconseguit descarregar deu cinc de nou amb folre consecutius. En segona ronda van descarregar el tres de vuit amb el pilar, el tercer de la seva història i que podríem veure diumenge amb un pis més. Els del Cós del Bou van tancar la seva actuació amb un quatre de vuit.

La tercera colla, els Castellers de Sabadell, van completar en primera ronda un tres de vuit amb molt bones mides que la setmana vinent també podríem veure amb un pis més. El dos de vuit amb folre descarregat va ser el segon castell dels saballuts. En tercera ronda, els de la camisa verda, van apostar per la catedral, però van haver de desmuntar-la ja que amb dosos col·locats l’estructura patia en excés. Van tancar la seva actuació amb el carro gros, completant així la tripleta de vuit.

L'actuació no s'ha donat per finalitzada fins que les tres colles no han alçat els seus respectius pilars de comiat; un pilar de cinc per part dels Margeners de Guissona i dels Castellers de Sabadell respectivament i dos pilars de cinc i dos de quatre per part de la Colla Jove.

En aquesta actuació, els Margeners de Guissona vam desplaçar un bon nombre de camises que ens van permetre descarregar tres castells de set mig i estrenar el primer cinc de set de la temporada, reafirmant que la colla té ganes de continuar fent grans castells i de assolir nous reptes. A partir d’ara, tocarà realitzar grans assajos i portar molts castells de 7 a les properes actuacions si volem assolir fites superiors per la nostra VIII Diada.

Margeners de Guissona: p4, Id5d7, 5d7, 4d7a, 3d7a, p5
Colla Jove Xiquets de Tarragona: 5d8, 3d8a, 4d8, 2p5 i 2p4
Castellers de Sabadell: 3d8, 2d8f, Id5d8, 4d8, p5


Afegim a la crònica, aquest vídeo del Josep Puig Castellà, ben il·lustratiu del desenvolupament de la jornada.





Vídeo extret de https://www.youtube.com/watch?v=HEVKIbBp1oA

Text facilitat pels Margeners de Guissona, premsa@margeners.cat

Fotografies de Marc Castellà Bové de la Festa Major de Cervera 2014

Les Gitanes de Cervera també van dir la seva per Festa Major...

$
0
0

Les gitanes cerverines també van participar en el Seguici de Festa Major del diumenge al migdia.

Aquí teniu un vídeo 'aeri' del Joan Porredon del seu lluïment a la plaça Major:





La pluja, però, va fer traslladar els versots del ball a l'interior de l'Auditori Municipal, un cop finalitzat el Seguici. De totes maneres, podeu llegir aquí el contingut dels seus parlaments:



Informació facilitada pel Ball de Gitanes de Cervera, balldegitanescervera@gmail.com

OCTUBRE 2014 · Els gremis que van defensar la ciutat de Barcelona el 1714: ELS ESCULTORS DE BARCELONA

$
0
0




Dates assenyalades del mes d'octubre:
  • 09. Diada del País Valencià. Entrada de Jaume I a la ciutat de València (1238). Acte institucional. Marxa reivindicativa.
  • 16. Sant Galderic. Patró dels pagesos del Pirineu i Catalunya Nord.
  • 31. Nit dels difunts. La Castanyada. Torrar castanyes, moniatos i fer panellets. Vi ranci, vi bo i moscatell.

Gremi d'escultors de Barcelona

Els segles XVII i XVIII, fusters i escultors de Barcelona vivien immersos en un conflicte de competències professionals: els fusters negaven als escultors l'arquitectura, escultura i talla de retaules. Aquesta tasca es va convertir en un mercat en plena expansió a partir del Concili de Trento (1545-1563), on es va promoure les reformes i renovacions dels béns immobles i de les peces d'imatgeria. 

Després d'anys de litigi, un reial privilegi de 1680 va atorgar els escultors el monopoli en tot el procés de contractació i execució de retaules.

L'11 de setembre defensaven el Portal Nou i el convent de Sant Agustí
III Batalló: Santa Eulàlia de Barcelona de la Coronela
5a Companyia: Flassaders, llibreters, vidriers, escultors i dauradors
Caserna: Monestir de Sant Pere de les Puel·les

Imatge extreta de http://www.omnium.cat/calendari-2014-de-tradicions-i-costums

La Xarxa Cervera inicia el 12 d'octubre una nova temporada d'espectacles infantils

$
0
0



Hola Xarxers i xarxeres!!

Ja tenim aquí la nova programació de LA XARXA per aquest curs 2014/15.

Recordeu de renovar el vostre carnet xarx@mic per aconseguir regals i premis.

Podeu omplir el formulari d'alta o renovació a través de l'Àrea de Socis de la nostra pàgina web  (que actualitzarem en breu!!) www.laxarxacervera.cat

Moltes gràcies i fins ben aviat!!


Informació facilitada per la Xarxa Cervera, laxarxa.cervera@gmail.com

Castelló de Farfanya

$
0
0
Ja fa uns dies del passat 14 d'agost, però l'estiu no dóna treva i fins avui no hem pogut mostrar-vos les imatges del correfoc a la Festa Major de Castelló de Farfanya, on Carranquers hi actuava per desena vegada !!!











Podeu veure més imatges aquí.

Tot a punt pel Concurs de Castells!

$
0
0



Darrers dies abans de les dues darreres jornades del Concurs de Castells 2014. Setmana intensa d'assaigs i de vídeos per esperonar les colles...

Tot a punt pel XXV Concurs de Castells!




















Per a més informació del XXV Concurs de Castells: http://www.concursdecastells.cat/

'La cordonada de Sant Francesc, cap any no pot faltar o per terra o per mar'

$
0
0



"La cordonada de Sant Francesc" respon a un episodi de tempestes intenses que es repeteix cada any al principi d'octubre. Sovint al mar: La cordonada de Sant Francesc la temen els pescadors i els mariners. El nom del fenomen prové d'una llegenda: quan el diable intentava entabanar Sant Francesc, el sant es treia el cinturó i llançava fuetades a l'aire. En aquell moment es desencadenava una enorme tempesta.

És ben cert que moltes vegades s'acompleix el pronòstic de tronades per al 4 d'octubre. Sovint acompanyat de temporal de vent i de mar: Quan Sant Francesc treu el cordó, a la mar hi ha gran maror; uns anys sí, i uns altres, no; però més que sí que no pas que no.

L'altra característica és la pugna entre la calor i el fred per imposar-se: En arribar l'octubre, l'hivern i l'estiu s'esgarrapen. La batalla diària la guanyarà un o altre, la guerra, inexorablement, l'hivern.
Text del llibre de Mònica López "Si no plou, plourà. El nostre clima a través dels refranys", TV3 i Columna Edicions, 2007.

17a Fira MEDITERRÀNIA de Manresa · del 9 al 12 d'octubre de 2014

$
0
0



La Fira Mediterrània de Manresaés un mercat d'espectacles confegit a partir de noves creacions artístiques inspirades en els trets culturals propis de Catalunya i la Mediterrània. Se celebra anualment des de l'any 1998 i ha esdevingut un marc d'intercanvis entre professionals del sector que venen i compren espectacles.

La Fira Mediterrània té un caràcter interdisciplinari i aglutina els diferents llenguatges artístics: arts visuals, circ, dansa, exposicions, música, narració oral i teatre. Els espectacles programats són de diferents formats -petit, mig o gran-, de sala o de carrer, i adreçats tant al públic adult com al familiar.

La 17a edició se celebrarà a Manresa del 9 al 12 d’octubre de 2014.

La programació artística es basa en dos eixos fonamentals:
  • La cultura popular: entesa com aquella que amplia la base social de la cultura, fent-la arribar a nous col·lectius i públics. Que fomenta la participació, la integració social i vincula el patrimoni immaterial amb les relacions socials. La que va dels videojocs i el graffitti a la cultura tradicional; del teatre social al circ i les arts de carrer, passant per la dansa comunitària, el videomapping o els projectes pedagògics i familiars. Hi encaixen: Projectes comunitaris i d’inclusió social// Nous formats artístics, espectacles multidisciplinaris i innovadors //Espectacles de cultura popular tradicional // Espectacles interactius i/o participatius // Espectacles familiars // Projectes educatius i de sensibilització (infants i/o adults) // Espectacles itinerants // Circ i arts de carrer // Jocs i videojocs // Altres.
  • Les músiques del món, amb especial atenció a la Mediterrània. La Fira ha esdevingut en els darrers anys un mercat de referència estatal i europeu, amb el focus posat a la Mediterrània. En aquest sentit, la Fira es planteja com a nous objectius consolidar-se com a mercat líder a l’Estat espanyol en músiques del món i potenciar la seva capacitat d’exportació d’artistes i cultura catalana.
Paral·lelament, la llotja professional és un punt privilegiat de contacte i compra-venda tant del sector de les arts escèniques (circ, familiars, arts de carrer...) com de les músiques del món. La Llotja és un fòrum on posar en contacte artistes i creadors, programadors, gestors culturals, institucions, entitats del 3r sector, associacionisme i indústries culturals per parlar de les noves oportunitats que es presenten, des d’una òptica internacional, al voltant de temes com la comunitat, els nous públics, el retorn social de la cultura o la relació entre tradició i arts escèniques, entre molts altres. Un aspecte innovador i enriquidor d’aquestes iniciatives és el fet que a la Fira, a diferència d’altres espais de debat professional, alguns dels projectes exposats es poden veure també sobre l’escenari.

Els objectius de la fira són:
  • Connectar millor la cultura popular, les arts escèniques, la participació i la recerca de nous públics
  • Esdevenir nucli de tendències i idees en l’àmbit de treball comunitari, la participació, la cultura popular i la recerca de nous públics
  • Consolidar-se com a mercat líder a l’Estat espanyol en músiques del món
  • Potenciar la capacitat d’exportació d’artistes i cultura catalana.
  • Incentivar la creació de noves produccions artístiques de qualitat i acostar-les al gran públic
  • Esdevenir aparador i punt principal d'exhibició per al sector de la cultura popular, les arts escèniques i les músiques del món
  • Actuar com a punt de trobada de professionals internacionals
  • Crear corrents d'intercanvi cultural entre els diferents pobles de la Mediterrània
Per a més informació: www.firamediterrania.cat


Informació extreta de http://www.firamediterrania.cat/que-es

Catalunya aprova la llei de drets de gais i lesbianes, pionera al món

$
0
0



El Parlament ha aprovat per una àmplia majoria la Llei contra l'homofòbia, que té com a objectiu combatre la discriminació contra els homosexuals i els transsexuals. Es tracta d'una llei pionera a tot el món, ja que no es limita només a ser una declaració d'intencions, sinó que estableix sancions per discriminació o violència per protegir els drets dels col·lectius LGTB en tots els àmbits. 

El ple del Parlament de Catalunya ha aprovat per 112 vots a favor i 18 en contra la proposició de llei de drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals i per a l'eradicació de l'homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia. Només el PP hi ha votat en contra, mentre que Unió, que havia manifestat la seva incomoditat, s'ha oposat a tres punts de la norma. 

Els democristians s'han distanciat de Convergència per discrepàncies amb el règim sancionador, l'apartat d'educació i la inversió de la prova de càrrega. Precisament aquest és un dels punts més polèmics de la norma, que preveu que la persona acusada hagi de demostrar la seva innocència. 

Esquerra Republicana, Iniciativa i el PSC han recordat els anys de lluita dels col·lectius contra l'homofòbia i la necessitat d'aquesta llei per evitar casos com de la Sònia, una transsexual assasinada al Parc de la Ciutadella. 

Des del PP s'hi han oposat i han criticat l'intervencionisme de la llei. 

La normativa aprovada ara va arribar a a la cambra a través d'una iniciativa legislativa popular i va ser presentada conjuntament, per ERC, PSC, Iniciativa-Esquerra Unida i la CUP. 

La llei regula un seguit d'aspectes en àmbits diversos, com el món laboral, l'educació, la salut, els serveis socials, els mitjans de comunicació o la realitat familiar.


Imatge extreta de http://xombit.com/2012/12/bandera-arcoiris-movimiento-gay-lesbianas

Notícia extreta de http://www.324.cat/noticia/2495742/catalunya/Catalunya-aprova-la-llei-de-drets-de-gais-i-lesbianes-pionera-al-mon
Viewing all 3068 articles
Browse latest View live