Quantcast
Channel: LO CARRANQUER
Viewing all 3068 articles
Browse latest View live

EL BRUT I LA BRUTA 2014, la festa de La Llordera · 21 i 22 de febrer, a Torà

$
0
0




Els propers divendres i dissabte 21 i 22 de febrer la vila de Torà celebra una nova edició del seu particular i magnífic Carnaval, El Brut i la Bruta, conegut altrament com la festa de la Llordera.

Història 

Segons la diversa documentació sobre la història de Torà, al 1750 ja se celebrava la festa de "La Llordera", dansa que se suposa que era d'origen pagà i que, posteriorment se li van donar connotacions religioses al celebrar-se el matí del dijous gras (dijous llarder). 

Aquesta dansa, que s'ha recuperat la dècada dels 90, es desenvolupava de la següent manera: 

Passaven pels carrers i places de la vila a dansar el ball pla al so d'un violí, el Bonic i la Bonica. Dos donzells, ell vestit com un senyor amb la millor roba i barret de copa alta; l'altre, vestit de donzella amb gipó i faldellí de seda, mantellina blanca de punt, enjoiada amb les peces més riques: agulla de pit, arracades, collarets, anells; tan agençada com era possible. 

Caminaven plegats i molt seriosos. Quan arribaven al mig del carrer o plaça el violí començava a tocar les primeres notes. Ells iniciaven el contrapunt o dansa, que seguien amb gran esment, de la manera més exacta possible. Els dos donzells formaven la part cabdal de La Llordera, i es guanyaven les mirades dels espectadors sobretot de les dones intrigades per conèixer el donzell (Bonica), examinar el seu vestit, les seves joies, assabentar-se de qui l'havia engiponat i guarnit tan bé. 

El violí tocava les tonades del ball pla, de la dansa del Roser o de la dansa dels Emprius

Rera la primera comparsa de el Bonic i la Bonica, els seguien altres dos donzells coneguts per el Brut i la Bruta. El primer, vestit de calderer, brut de cara, mans i roba; carregat de paelles, perols vells i bonyeguts. L'altre, la Bruta, vestit de dona, anava igualment de bruta, amb roba espellingada, una caputxa arnada lligada al cap i amb una filosa de cànem a les mans. Aquests corrien i saltaven pels carrers com dos mals esperits, i si ballaven la dansa, ho feien només a tall de mofa; s'entretenien més a empaitar la quitxalla que anava a inquietar-los. 

Mentre el Bonic i la Bonica i el Brut i la Bruta seguien la ruta per tota la vila, quatre joves vestits de festa, passaven de dos en dos, a cada banda del carrer, a demanar almoina per la Llordera a la porta de cada casa. Les mestresses solien donar ous, botifarres, peus de porc i d'altres gormanderies per l'estil. La que no donava res sense motiu, la pintaven amb una creu de cendra al llindar de la porta. La col·lecta era duta a un altre jove anomenat "la lloca", que anava assegut damunt d'un matxo carregat amb dues portadores, on col·locava amb gran atenció tot el que s'havia recollit. A la nit, en mig de gatzara i tabola, es cruspien la menestra recollida. Era el berenar "gras" de dijous llarder. Se celebrava abans d'arribar a la Quaresma, amb la intenció d'exterioritzar les ganes que tenien els fadrins (gent jove) de Torà de sortir pels carrers a alegrar els veïns uns quants dies abans que arribés el temps de penitència i recolliments i d'altra banda, el temps de dejunis i abstinències. 

Aquesta dansa va quedar paralitzada en esclatar la guerra civil espanyola (1936) i es va tornar a reempendre l'any 1990 amb la variació de la data de celebració: en lloc de fer-se el dijous llarder, se celebra el dissabte de la setmana abans de Carnaval. 

Què representava la festa

Són diversos els parers que opinen ésser reminiscències de festes paganes. Ho dedueixen dels abillaments blancs, guarnits de flors blanques, les corones de flors i l'aixada al camp. Tot això són records pagans. Tot espigolant i estudiant els documents de l'Arxiu Municipal, s'arriba a deduir, a més de la significació de l'origen pagà, que la dansa dels emprius esdevenia una festa oficial, una cerimònia oficial de Torà, renovada cada any, perquè cada any Torà devia posicionar-se o renovar el seu dret sobre els emprius dels pobles veïns de Fontanet i de l'Aguda, per evitar prescripció. Per això, s'entrava en el terme de Fontanet i a més se l'anomenava Dansa dels Emprius. Altres opinen que la dansa, que seria una manifestació de l'alliberament dels feus, delmes i primícies que s'havien de que pagar als senyors feudals d'aquelles terres d'emprius. 

La Vila de Torà ja no recorda el temps en què es va perdre la dansa. Es creu, segons els testimonis més vells de la vila, que es deixà de ballar quan, passades les guerres carlines, i el malestar entre els pàrracs i els carnissers deixaren els veïns de la vila de Torà en tanta confusió que en lloc de divertir-se s'odiaven, perdent-se aquelles ballades i festes. 

S'ignora la lletra de la dansa, si la tenia, i només hem pogut aconseguir guardar encara una partitura de la tonada que es representa avui dia. La memòria popular ens diu que quan es ballava la dansa a l'era del Carlos, on es feia molta gatzara, mofa i flema, la broma popular satiritzava les ires de l'amo de l'era: 

A l'era del cantirer ballaran la retumbela. / Quan el cantirer vindrà amb la canya ens traurà. 

La comparsa i la mainada del dilluns de carnestoltes haurien danyat l'esmentada caseta o els càntirs que allí es feien, i des de llavors el cantirer els xurriacava i per això la recobla de la cançó: … quan el cantirer vindrà amb la canya ens traurà. 

La festa actual

La festa de La Llordera va quedar suprimida en esclatar la guerra civil espanyola (1936) i no va ser fins al 1990 que es va tornar a reempendre amb la variació de la data de celebració: en lloc de fer-se el dijous llarder, se celebra per Carnestoltes. Quatre joves del poble, l'any 1990, decideixen recuperar el Carnestoltes i amb aquest, la Festa de La Llordera. L'Antoni Miramunt, la Trini Mases, el Josep Maria Castellà i la Mercè Valls (regidora de Festes de l'Ajuntament de Torà, en aquell moment). A Torà, el Carnestoltes només el celebraven els nens i professors del Col·legi Públic Sant Gil. El dimarts del Carnaval, sortien a fer una rua pels carrers de la vila amb disfresses que ells mateixos s'havien confeccionat. Els quatre joves toranesos volien que Torà tingués un Carnaval propi, que els toranesos es poguessin disfressar al mateix poble. Però hi havia un agravant important: Solsona i Ponts, dues localitats molt properes tenien uns Carnestoltes molt consolidats. Tenien molt clar que no podien entrar en competència. 

I van tenir una brillant idea: "canviar la data de celebració del Carnestoltes: fer-lo una setmana abans". D'aquesta manera, la gent de Torà no se n'aniria i comptaven amb l'afluència de gent de les rodalies. L'any 91 és l'any oficial de la recuperació de la Festa La Llordera. És l'any en què per primera vegada apareixen el Bonic i la Bonica ballant pels carrers (no com a gegants sinó que són dos vilatans). 

L'any 93 entra a formar part de la junta organitzativa de la Festa, l'Agustí Coscollola, qui seria el futur president de l'Associació. Tres anys més tard i coincidint amb el casament del Brut i La Bruta, entra a l'Associació en Fermí Manteca. 

L'any 1996 la junta organitzativa va decidir que s'havia d'integrar dos dels col·laboradors joves a aquesta. La Susana Balagué i en Jaume Graells van ser els nomenats a formar-ne part. D'aquesta manera, s'asseguraven que el futur de La Llordera seguiria endavant. L'any 98 es constitueix L'Associació Cultural del Brut i la Bruta, i queda nomenat president, l'Agustí Coscollola. 

L'any 2000, l'Albert Vilaseca entra a formar part de l'Associació Cultural del Brut i la Bruta, sobretot per encarregar-se del funcionament dels gegants i geganters. 

Qui col·labora amb la Festa? La Festa del Brut i la Bruta, no s'entendria sense el suport de tota la població. Tot el poble col·labora amb la festa, d'una manera o una altra, uns més directament que d'altres. Des del que engalana el seu balcó, veïns que s'encarreguen de guarnir els carrers, gent que es disfressa pel seu compte fins a establiments comercials o administracions locals que ajuden econòmica i materialment a sufragar la Festa. Sense aquest suport de tota la població difícilment es podria organitzar un muntatge d'aquesta envergadura. A banda de la junta organitzativa hi ha molts col·laboradors a l'hora de preparar la Festa. Als primers anys eren entre 15 i 20 persones. Deu anys després, 100 són els toranesos que més directament participen a la Festa de La Llordera. 

Si s'analitza l'evolució de la participació de la població a La Festa del Brut i la Bruta, s'observa que fins l'any 1993 hi havia entre 15 i 20 persones involucrades. A partir d'aquest, s'incrementen 10 persones més, aproximadament. És l'any que apareix, el primer gegant de mans lliures El Brut i amb aquest, s'incorporen els geganters. L'any 1996 es troba l'altre salt qualitatiu, 40 ja són les persones que hi participen més directament a la Festa de la Llordera. (En aquest any ja disposaven de tres gegants i s'havien incorporat nous elements a la Festa). En els últims tres anys, el nombre de col·laboradors s'ha doblat. En aquests moments, setze anys després de la recuperació de la Festa, 100 són les persones que hi col·laboren. Així doncs, pel que fa els recursos humans, el Carnaval de Torà ha crescut considerablement.

Per a més informació:  http://www.brutibruta.com


La Coral Ginesta al Palau

$
0
0
Aquest diumenge la Coral Ginesta de Cervera va actuar al Palau de la Música juntament amb la coral Verge del Camí de Cambrils i l'Orfeó Català. Aquí teniu unes imatges:








Aprofitant la vetllada al matí varem disfrutar de les festes de Santa Eulàlia, una bona mostra de cultura popular i entre els elements algunes semblances raonables.





Aquí segurament ningú dubtaria a qui te moltes semblances: 




I aquest, no us resulta familiar? Si voleu una pista, penseu amb les Completes, per exemple. 




'CAMPANES I CAMPANERS' ('Moments', TVE Catalunya)

$
0
0
El toc de campana és específic i ha creat un autèntic llenguatge fins marcar, durant molt de temps, el ritme dels dies. Anunciava naixements i defuncions, mal temps o la Festa Major, i el seu so era consubstancial a tots els actes religiosos i a molts de profans. De fet, les campanes escampaven per damunt de boscos i camps les novetats que feien córrer els homes per camins i ponts. Era un temps en que gairebé tota la llum venia del sol...

Sembla que les primeres campanes, conegudes pels pobles egipcis i asiàtics i utilitzades per grecs i romans, van ser introduïdes en el culte cristià cap al segle VI tot i que fins al segle VIII, no hi ha noticia de la construcció de campanars, element distintiu de moltes poblacions que en centra fins i tot la seva imatge .

Les campanes, fetes de metall fos -normalment bronze- i amb fórmules exactes que permeten calcular, donat el diàmetre, totes les dimensions i la seva nota musical o de to, tenen encara unes funcions d'ordre social i de commemoració de fets.


De campaners, els encarregats d'emetre els dits senyals, en queden molt pocs, i quasi no en surten de nous. Abans, darrera de cada torre hi havia un campaner encarregat que havia aprés l'ofici dels seus pares o avis. L'ofici -com el d'espardenyer o cisteller- es resisteix a desaparèixer malgrat l'automatització de les campanes. De tot aquest món viscut en pròpia pell, i des de dalt del campanar, ens en parla en Xavier Joan, campaner i cap de colla dels Campaners de Cervera que, a més de crear escola, treballen per que aquest costum no es perdi. Com ells mateixos ens van explicar "El so d'una bona campana, ben ressonant i net, és un plaer per les nostres malmeses orelles, és com un bon menjar a la boca".

"Campanes i campaners"és un reportatge de Margaret Rius realitzat per Jordi Renú per al programa "MOMENTS" que dirigeix i presenta Raül Díaz.

Extret de http://www.rtve.es/alacarta/videos/moments/moments-campanes-campaners/2128551/

Olot inaugura el seu Centre d’Art del Pessebrisme

$
0
0



Olot estrena el Centre d’Art del Pessebrisme, un projecte promogut per l’Agrupació de Pessebristes d'Olot per garantir la salvaguarda del patrimoni pessebrista de la ciutat i la comarca. La seu és el mateix edifici de l’Escola d’Arts i Oficis del Pessebrisme.

La configuració de l’espai expositiu està pensat com un passeig urbà dedicat a la concepció de la creació pessebrista d’estils i artistes diversos. La mostra visualitzarà diorames i peces elaborades a la comarca, ja que la Garrotxa ha estat una de les àrees més prolífiques en aquesta activitat.

El centre disposa d'un fons d'unes tres-centes obres –però només unes setanta-cinc s'exposen, de manera rotativa– fetes majoritàriament des de mitjan segle passat ençà per una cinquantena d'autors locals. La iniciativa compta amb la col·laboració de la Generalitat, la Diputació de Girona, l'Ajuntament d'Olot i de la Federació Catalana de Pessebristes, que pretén bastir una xarxa d'espais com aquest arreu del país, cadascun dels quals especialitzat en algun aspecte.





Segons han explicat els organitzadors, el centre està obert a cessions, deixes i donacions dels ciutadans, especialment de figures i muntatges.

El centre es podrà visitar durant tot l’any prèvia reserva de dia i hora. Els dissabtes i diumenges romandrà obert al públic en general.

Imatge extreta de http://canal.olotcultura.cat/web_test/2013/fotos/mostra-de-pessebres-2013-2014-diorames-del-pais-basc-i-de-la-garrotxa/

Text extret de http://www.ens.cat/noticia/olot-inaugura-el-seu-centre-dart-del-pessebrisme

Es presenta a Arenys de Munt la 'Guia d’Aplecs de la Sardana 2014'

$
0
0



Aquest passat dissabte, 8 de febrer, la sala municipal d'Arenys de Munt acollí la presentació de la Guia d’Aplecs 2014. Després de la presentació hi hagué un concert amb la cobla La Flama de Farners.

La Guia d'Aplecsés el llibre de referència que recull els principals actes sardanistes de Catalunya, Andorra i el Rosselló. S'edita des del 2002, de manera que la d'aquest 2014 és la 13a edició. La Federació Sardanista de Catalunyaés l’encarregada de coordinar i editar cada any la Guia d’Aplecs, confeccionada per les diverses comissions territorials existents.

Enguany s’hi compten fins a 174 aplecs repartits per tot el territori. S’hi presenten en ordre cronològic els aplecs que se celebren, la població on es porta a terme, l’hora, l’indret i les cobles que hi actuen. A més a més, igual que es va fer l’any passat per primera vegada, hi ha un calendari provisional de concursos de sardanes, separats per territoris i ordenats cronològicament. A més a més, també hi consta informacions d’interès com ara el contacte amb diverses cobles en actiu o d'altres activitats sardanistes complementàries.

Clica aquí per consultar la Guia d'Aplecs 2014.

Aquí també teniu el codi QR per disposar de l'agenda sardanista al mòbil o a la tauleta:




Informació extreta de http://fed.sardanista.cat/

L'Orquestra Infantil de les Terres de Lleida clou la seva tercera temporada

$
0
0



Aquest passat cap de setmana, 8 i 9 de febrer, amb la participació de 130 alumnes, i amb dues jornades d'intens treball i dos concerts finals -a Mollerussa i a Cervera-, l'Orquestra Infantil de les Terres de Lleida donà per finalitzada la seva tercera temporada.

El naixement del projecte

L'Orquestra Infantil Terres de Lleida es va crear durant el curs escolar 2011/2012 i neix de la llarga i estreta col·laboració entre  el Conservatori Professional de Música de Cervera i l'Escola Municipal de Música de Ponts, i amb la col·laboració també de les Escoles Municipals de Música de Bellpuig, Guissona, Oliana i el departament de corda de l'Escola Municipal de Música de Solsona.

La participació i l'entusiasme dels professors d'aquestes escoles, vinculades ja per la participació en la "Mostra Vila de Ponts", va permetre engegar una vegada més un projecte per motivar i formar el seu alumnat, establint al mateix temps un ric i fructífer intercanvi d'experiències, millorant el rendiment docent.

Aquesta iniciativa té també l'objectiu d'avesar els alumnes a la pràctica instrumental d'orquestra d'una manera estable i amb un projecte de llarg abast que els permeti en un futur incorporar-se en formacions de més nivell, tant professionals com amateurs, ampliant al mateix temps el seu àmbit social en el món de la música.

Tres anys de creixement

En la primera edició es van aplegar un total de 76 alumnes, 59 en el format simfònic sota la direcció de Diego Miguel-Urzanqui i 17 en l'Orquestra d'Acordions sota la direcció de Sònia Peiró. El projecte es va realitzar en tres estades de cap de setmana intensius i amb dos concerts de cloenda, un a Bellpuig i l'altre a Ponts.

A la segona temporada s'hi van incorporar les Escoles de Música de Solsona i de Mollerussa, i també la figura de l'Albert Gumí com a director del format simfònic. 

En aquest curs 2013/2014 s'hi ha afegit l'Escola de Música de Tàrrega.

Un excel·lent final

El darrer concert d'aquesta temporada tingué lloc la tarda d'aquest passat diumenge al Paranimf de la Universitat de Cervera, amb un magnífic repertori:

Orquestra d'acordions (direcció: Sònia Peiró):
  • The High road to Linton (Trad. irlandesa, arranjament X. Palà)
  • Impasse des Vertus (Trad. francesa, arranjament J. Marcé)
  • Vallinkorvan Laulu (Trad. finlandesa, arranjament J. Marcé)
  • Scottisch de la Patricia (Trad. Pirineus, arranjament J. Marcé)
Orquestra simfònica (direcció: Albert Gumí):

Del barroc al rock! Un passeig per la història de la música clàssica occidental
Orquestra simfònica i orquestra d'acordions:
  • Dansa de l'ànec dels indis Muskhogean de Nord-amèrica (A. Gumí)
  • Tarantella napolitana (A. Gumí)

L'Orquestra Infantil de les Terres de Lleida continua fent camí...

'CERVERA, CIUTAT GEGANTERA DE CATALUNYA 2014', del 6 al 8 de juny · Programa d'actes

$
0
0



Cervera, Ciutat Gegantera de Catalunya 2014ja disposa de la seva programació d'actes pel cap de setmana del 6 al 8 de juny. 

Divendres 6 de juny
  • 17.00h. Cercavila de les escoles de Cervera amb els elements festius dels centres (fins a la pl. del Sindicat).
  • 17.45h. Xocolatada i coca (pl. del Sindicat).
  • 18.00h. Inauguració del monument de Ciutat Gegantera (pl. del Sindicat).
  • 18.30h. Estrena de l’himne de Ciutat Gegantera a càrrec de l’orquestra Andreví del Conservatori de Cervera (pl. del Sindicat).
  • 19.00h. Cercavila espectable a càrrec del Grepp Teatre amb entitats de Cervera (des de la pl. del Sindicat fins a la Paeria, pl. Major).
  • 20.00h. Pregó de Ciutat Gegantera des de la Paeria (pl. Major).
  • 20.30h. Parlaments de les autoritats des de la Paeria.
  • 00.00h. Nit de concerts (pati gran de la Universitat): Miquel del Roig, Ebri Knight, The Pink Goats.
Dissabte 7 de juny
  • Durant tot el matí: Conèixer Cervera (visites guiades i teatralitzades de diferents recorreguts), xerrades i també jocs per als més petits als patis de la Universitat.
  • 16.00h. Jocs per als més petits (patis de la Univesitat).
  • 16.30h. Espectable infantil a determinar (patis de la Universitat).
  • 17.00h. Plantada de gegants a les quatre façanes de l’edifici de la Universitat.
  • 18.00h. Mostra de balls amb guió teatralitzat a càrrec d’Alea Teatre (pl. Universitat).
  • 19.00h. Inici simultani de les quatre cercaviles.
  • 21.00h. Sopar de colles geganteres amenitzat per Minha Ànima Gémea.
  • 00.00h. Nit de concerts (pati gran de la Universitat): Guten Plan, Pastorets Rock, None, Dj Drawer.
Diumenge 8 de juny
  • 09.00h. Matinades (inici a la pl. Universitat fins a la pl. Major, i tornada) a càrrec de grallers de Cervera i altres poblacions.
  • 10.00h. Esmorzar de les colles i plantada de gegants (pati gran de la Universitat, pg. Josep Finestres, pl. de les Flors i mirador av. Ondara).
  • 11.30h. Inici simultani de les quatre cercaviles (final conjunt a la pl. del Sindicat).
  • 13.00h. Actes de traspàs dels Gegants de l’Agrupació (escenari de Sindicat).
  • 14.00h. Final de festa.
Altres activitats (Paranimf de la Universitat)
  • Mostra de propostes presentades en el concurs del monument de Ciutat Gegantera.
  • Mostra de propostes presentades en el concurs de l’himne de Ciutat Gegantera.
  • Exposició de gegants de Iakare.



Informació extreta de http://ciutatgegantera2014.wordpress.com/

50 anys de la publicació de l’obra de Paco Candel 'ELS ALTRES CATALANS'

$
0
0



La Fundació Candel ha promogut la celebració el proper dilluns 17 de febrer, a 2 quarts de 8 de la tarda, al Palau de la Generalitat, de la commemoració institucional dels 50 anys de la publicació de l'obra més emblemàtica de l'escriptor i periodista Paco Candel, 'Els altres catalans'.

Paco Candel

Francesc Candel i Tortajada (Casas Altas, el País Valencià, 1925 - Barcelona, 2007). De molt petit la seva família es traslladà a Barcelona per buscar feina. Quan arribaren a Barcelona anaren a viure a les barraques de Montjuïc. Estudià al grup escolar Sant Ramon de Penyafort fins els catorze anys, i començà a treballar en diveros oficis. Sempre va viure en el que avui dia anomenem Zona Franca, cosa que li va permetre estar prop dels problemes dels immigrants dels quals va fer matèria literària.

És autor de llibres com Hay una juventud que aguarda (1956), Donde la ciudad cambia su nombre (1957), Han matado un hombre, han roto el paisaje (1959). Va escriure llibres d'assaig i reportatge. En destaquem el més important, Els altres catalans (1964), i llibres com Parlem-ne (1967), i Encara més sobre els altres catalans (1973). L'any 1977 fou elegit senador per Barcelona dins la coalició Entesa dels Catalans, fruit d'aquesta experiència publicà Un charnego en el senado (1979), al qual segueix Candel contra Candel (1981). Va col·laborar en la premsa: "Tele/Expréss", "Serra d'Or", "Avui" ... Entre els darrers llibres publicats destaquen Els altres catalans vint anys després (1985) i la La nova pobresa (1988).




'Els altres catalans' 

'Els altres catalans'és un estudi sociològic, un assaig sorgit durant els anys de creixement econòmic de Barcelona i que constituí una autèntica fita en el camp de la reflexió sobre la configuració social de la ciutat, transformada a causa del fenomen de la immigració procedent de les zones econòmicament més deprimides de l’Estat espanyol. Barcelona rebé una enorme quantitat de nous ciutadans, uns nous catalans, “els altres”, però instal·lats en los suburbis de Can Tunis, Verdum o la Trinitat, aïllats de la població autòctona. No podien integrar-se en la societat catalana, un col·lectiu amb una identitat desdibuixada que l’Estat franquista perseguia ferotgement i programàtica.

Davant d’aquest fenomen, l’autor, un immigrant més, relata en un estil que es mou entre l’assaig i el reportatge, ple de lirisme, la realitat quotidiana amagada rera les fredes xifres que quantificaven el procés migratori i les seves conseqüències socioeconòmiques. Els andalusos, murcians, gallecs i extremenys viuen una realitat quotidiana desconnectada de la resta de la comunitat, que l’autor intentarà descriure a través d’una gran quantitat d’entrevistes. Malgrat que el nombre dels nous catalans sigui molt important, el 35, 40 o 50 % del total, no viuen ja en els seus llocs d’origen, ni tampoc plenament en el país que els ha acollit. Aquesta indefinició, lligada a la marginació econòmica i social dels immigrants actua negativament en contra seva. Per a l’autor, la integració amb la resta de la comunitat és l’única solució possible a la dura realitat de l’aïllament i de la incomprensió. Més enllà de les rivalitats i incomprensions que sempre i en totes parts caracteritzen els contactes entre comunitats humanes, el cert és que catalans i immigrants es necessiten mútuament. Catalunya només pot contemplar el seu futur com a col·lectiu si resol l’aclimatació dels seus nous habitants, situant-los en un pla d’igualtat en tots els àmbits. Els nous catalans, lligats per residència en el devenir general de la societat catalana, només podran progressar en la mesura que col·laboren amb aquesta, no tan sols en l’aspecte econòmic, sinó en el cultural, social i polític. Aquest compromís entre uns i altres és per l’autor un fenomen habitual en la història. Succeí en diversos llocs i èpoques, sense anar més lluny en la pròpia Catalunya a principis de segle, quan un nombre important de nous catalans s’integrà en la col·lectivitat.

L’escriptor no dibuixa un panorama idíl·lic de les relacions entre ambdues comunitats. L’autor entén perfectament el perill d’un enquistament crònic dels nouvinguts, i tem la possibilitat que les dues comunitats es tanquin en elles mateixes creient, els uns, que Catalunya s’acaba on ells viuen i, els altres, que Catalunya no ha de canviar de cap manera la seva fesomia. Candel afirma que els nous catalans han de contribuir en la construcció del futur de la societat catalana, no combatre-la o desfigurar-la. Demana respecte per als immigrants, denominats despectivament “xarnegos” per alguns catalans, respecte per l’amor i identificació que senten per la seva terra d’adopció malgrat no sàpiguen parlar català ni participin plenament del seu món. Denuncia les seves difícils condicions de vida, la vergonyant existència de las barraques, la segregació econòmica que pateixen, però sense responsabilitzar els seus patrons per la seva catalanitat, sinó per les seves pràctiques empresarials.

El català com el "nou català" són dos realitats complementàries de la Catalunya dels anys cinquanta i seixanta que estan condemnades a entendre’s. El temps ha donat la raó a l’autor.

Clica aquí per accedir a la proposta didàctica 'Candel a l'aula. Diferents mirades migratòries i un sol fet'.

Imatge extreta de http://www.catdem.org/cat/notices/edicions-62-editara-properament-una-versio-integra-del-llibre-els-altres-catalans-de-paco-candel-5982.php

Informació extreta de cultura.gencat.cat/cpt/‎ i dehttp://www.xtec.cat/~jducros/Paco%20Candel.html  
 

El Concurs de Castells de Tarragona encara la 25a edició amb l'objectiu d'omplir dissabte

$
0
0



"L'objectiu de l'organització del Concurs de Castellsés omplir la Tarraco Arena Plaça dissabte", ha explicat Xavier González, director del certamen, aquest dimecres en la presentació de la seva 25a edició, que presenta com a novetat principal l'ampliació a una tercera jornada a Torredembarra i, per tant, superar les 40 colles participants. Aquest ha estat el principal aspecte destacat tant per la tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria i la primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Torredembarra, Francisca Felguera. El pressupost global del Concurs superarà els 400.000 euros, dels quals prop de 136.000 seran en premis.

Així, en principi està previst que hi participen 42 colles: el diumenge 5 d'octubre al matí i a la Tarraco Arena Plaça, ho faran les dotze primeres classificades al Rànquing Estrella; dissabte 4 a la tarda, també a la Tarraco Arena Plaça, les divuit colles següents; i el diumenge 28 de setembre, a la plaça del Castell de Torredembarra, les següents dotze. En cas que alguna de les colles locals de Tarragona i la Torre no quedessin classificades, l'organització es reserva el dret de convidar-les "sense deixar fora cap colla classificada", tal com ja es va fer el 2012. El rànquing classificatori es tancarà el 31 d'agost de 2014 i uns dies després es faria el sorteig d'ordre d'actuació i posició a plaça.

La venda d'entrades, que ha estat problemàtica en les dues darreres edicions, ha centrat bona part de l'interès de la premsa. Floria ha explicat que hi ha "consciència de la gran demanda que es genera" i que "s'estan analitzant les diferents opcions", però ha recordat que en tot cas les entrades no sortirien a la venda fins al setembre, la qual cosa deixa encara marge de treball. El que sí van avançar és que l'entrada de diumenge mantindria el preu de 2012 (12 €), mentre que la de dissabte baixaria substancialment fins a situar-se en un preu"tècnic", ja que, com s'ha assenyalat, es vol que la plaça estigui plena els dos dies. La jornada de Torredembarra serà gratuïta.

Acte commemoratiu i documental de la 25a edició

L'efemèride de la 25a edició servirà per reivindicar la pròpia història del concurs. Un dels actes més destacats tindrà lloc el diumenge 1 de juny al Teatre Tarragona, amb l'estrena d'un documental històric dirigit per la periodista Raquel Sans i que també vol recollir el vessant més humà del certamen. En el transcurs de l'acte, en el qual es convidarà a representants de tot el món casteller, també es retrà homenatge a totes les colles participants i, en especial, a les quatre agrupacions que fins ara han guanyat el Concurs. Aquell mateix cap de setmana també estan previstos diversos actes, com ara un taller de fotografia castellera a càrrec d'Antoni Coll, així com la presentació dels primers resultats del projecte conjunt de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Rovira i Virgili, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i la Biennal per implantar continguts del fet casteller al currículum d'infantil, de primària i de secundària.


Informació extreta de www.cccc.cat

WIKIPEDRA, el portal de la pedra seca a Catalunya

$
0
0



Wikipedraés un espai web 2.0 sobre les barraques i cabanes de pedra seca de Catalunya. El projecte està desenvolupat per l’Observatori del Paisatge a partir d’una idea inicial de la Fundació Catalunya-La Pedrera i hi col·labora l’associació Drac Verd, entre altres entitats que vetllen pel patrimoni de la pedra seca a Catalunya.

Podeu consultar les barraques o cabanes existents als diferents paisatges de Catalunya i a cada municipi, a través de mapes, fitxes, fotografies i croquis.

Podeu introduir noves barraques i cabanes que conegueu, que seran validades per l'associació Drac Verd, i posteriorment publicades al web.

Les dades geogràfiques de les barraques, pel fet que estan obtingudes amb tecnologia GPS (European Datum 1950), poden tenir desviacions de fins a 30 metres sobre els mapes on es visualitzen.

Podeu obtenir més informació sobre els paisatges de la pedra seca a Catalunya al Dossier de paisatges de la pedra seca elaborat per l’Observatori del Paisatge de Catalunya:


http://www.catpaisatge.net/dossiers/pedra_seca/cat/index.php


Per a més informació: http://wikipedra.catpaisatge.net/

Vista de Cervera de l'any 1563

$
0
0



Vista de Cervera, d'Anton Van der Wyngaerde (1563).

Anton Van der Wyngaerde, també anomenat Antonio de las Viñas, Antoine de la Vigne o Antonio de Bruselas, nascut probablement a Anvers entre 1510 i 1525, fou un dibuixant de paisatges flamenc contractat pel monarca espanyolFelip II per a realitzar un inventari gràfic de les principals ciutats i punts fortificats de la Corona de Castella i de la Corona d'Aragó.

 Es coneix poc de la seva biografia, però els seus dibuixos delaten el seu pas per diferents ciutats, sembla que ja havia treballat per Felip II entre 1543 i 1550 realitzant "Panorama de Londres".

Posteriorment comença una tasca sistemàtica que el porta a dibuixar el 1562 Segòvia o Madrid i algunes ciutats de la Corona d'Aragó el 1563 , en aquesta època dibuixà Daroca, Saragossa, Montsó, Lleida, Cervera, Montserrat, Barcelona, Tarragona, Tortosa, Morvedre, València, l'Albufera i el Grau, Xàtiva, Almansa i Chinchilla de Monte-Aragón.

Entre 1564 i 1570, un any abans de morir, viatjà per diferents ciutats d'Andalusia i Castella la Vella realitzant un testimoni excepcional de l'Espanya del Segle d'Or.

Text extret de http://ca.wikipedia.org/wiki/Anton_Van_der_Wyngaerde

Imatge extreta de http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cervera,_la_Segarra,_1563._Vista_d%27Antoni_van_den_Wijngaerde.jpg

10 reasons for digital products to speak catalan · 10 raons perquè els productes digitals parlin català

$
0
0



El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha elaborat la publicació '10 raons perquè els productes digitals parlin català', adreçada a les empreses del món digital, en què proposa deu arguments sòlids pels quals el català pot esdevenir una oportunitat de negoci i incrementar el potencial de captació de clients.

La publicació, impulsada per la Direcció General de Política Lingüística, presenta de manera molt gràfica els motius que fan del català una bona opció per a les empreses, no tan sols del sector més especialitzat de l’àmbit digital, sinó també de la resta de sectors de producció de béns i serveis.

Les 10 raons que proposa la publicació són:
  • Raó 1: Perquè hi ha un mercat de 10 milions de persones que parlen català. El català és la 9a llengua de la Unió Europea.
  • Raó 2: Perquè les marques digitals globals aposten pel català per atraure usuaris, com ara Google, Microsoft o Apple
  • Raó 3: Perquè el català és la 8a llengua del món en penetració d’Internet, i està per davant del francès, l’italià, l’alemany i el castellà. L’índex de penetració és el nombre d’usuaris de la xarxa dividit per la població total del país. 
  • Raó 4: Perquè el català és una de les llengües del món amb més continguts a Internet. De les 6.900 llengües del món, el català és la 19a en nombre de pàgines web per parlant. 
  • Raó 5: Perquè els webs més visitats a Catalunya són en català, i dels 10 webs més visitats al món, 6 tenen versió en català. 
  • Raó 6: Perquè el català és una de les primeres llengües de Wikipedia. Ocupa la 17a posició en nombre d’articles i la primera en nombre d’articles de qualitat. 
  • Raó 7: Perquè les xarxes socials més usades creuen en el valor del català. Per exemple, el català és la 19a llengua més usada a Twitter i la 8a llengua més utilitzada als blocs. 
  • Raó 8: Perquè el català disposa de domini propi a Internet. El domini .CAT és el primer domini del món que representa una llengua i una cultura, i el nombre de registres no para de créixer. 
  • Raó 9: Perquè els principals sistemes operatius tenen versió en català (Windows, iOS, Android, OS X Lion o BlackBerry). 
  • Raó 10: Perquè el català es troba entre les primeres llengües d’Europa en traducció automàtica, i se situa al nivell de llengües com l’alemany, el neerlandès, l’hongarès, l’italià, el polonès i el romanès.
La publicació 10 raons perquè els productes digitals parlin català es va presentar a la taula rodona “El català, espai digital”, que es va celebrar el 30 de gener a Girona com a cloenda de l’exposició “El català, llengua d’Europa”, i en què es va remarcar la importància de la llengua catalana en el món digital.

El món digital ha estat un territori d’oportunitats per al català, com demostra el bon posicionament de la llengua a Internet, en el món de les xarxes socials, els blogs o la Viquipèdia. El català té el repte d'incrementar l’oferta i el consum de productes digitals en correspondència amb les dimensions demogràfiques de la llengua.
Les 10 raons, que s’han editat en català i anglès, són una actuació que forma part de l’Agenda Català, llengua digital, impulsada per la Direcció General de Política Lingüística amb l’objectiu d’augmentar l’oferta i el consum de productes digitals que incorporin la llengua pròpia de Catalunya.

Informació extreta de www.gencat.cat/cultura/‎

El departament de Cultura rep la donació del 'Llegat Consol Mallofré', per integrar-lo al 'Fons Joan Amades'

$
0
0



El Departament de Cultura va rebre ahir una representació de l’Associació Cultural Joan Amades, amb la qual va formalitzar l’acte de de donació del Llegat Consol Mallofré, constituït per un material documental, mai editat, vinculat al Fons Joan Amades, i que en completa la seva Biblioteca-Arxiu.

L’acte de formalització de la donació del Llegat Consol Mallofré tingué lloc a la seu del departament, on el conseller de Cultura, Ferran Mascarell va rebrer la delegació de l’Associació Cultural Joan Amades, integrada pel president d’aquesta associació, Amadeu Carbó;  Josep Maria Gol i Griselda Karsunke. A l’acte també hi van estar presents el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig; la cap del Servei de Recerca i Protecció, Verònica Guarch, i l’especialista en el Fons Amades del  Servei de Recerca i Protecció, Antoni Serés. 

El conseller va destacar que “la història d’aquest llegat és molt exemplificadora d’algun dels aspectes que constitueixen la cultura catalana, ja que és la sumad’un esforç extraordinari personal com el de Joan Amades, de la feina de l’Associació Cultural Joan Amades per preservar aquest llegat i del paper de l’Administració, que se’n fa càrrec, que cuida i cuidarà amb absoluta disposició el que això significa”.

El  president de l’associació Cultural Joan Amades, Amadeu Carbó, també va recordar la figura de Consol Mallofré, de qui en va recordar “el seu paper com a veu i ulls de Joan Amades”, que ha suposat una figura essencial per a la pervivència de la seva obra, “en la qual, malgrat ser una tasca d’autor, també hi ha estat sempre present la seva aportació”   

El Fons Amadesés el recull documental aplegat per Joan Amades (Barcelona, 1890-1959, folklorista) que constitueix un dels elements claus per a la interpretació i l’estudi de la cultura tradicional catalana, principalment dels segles XIX i XX. Està configurat per impresos, amb imatges i textos de les diferents manifestacions de la cultura popular i tradicional catalana dels segles XVII, XVIII i XIX. L’obra de Joan Amades com a folklorista se sustenta, en bona part, en aquest ampli compendi d’informacions i coneixements que s’atresoren en el fons documental que ell mateix va recopilar al llarg de la seva vida i que avui gestiona la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals.

Per a la seva preservació ha estat cabdal la tasca de Consol Mallofré, cunyada i col·laboradora de Joan Amades, la qual al llarg de molts anys ha fet de pont d’enllaç amb el departament de Cultura per tal que aquest hagi pogut completar i ser dipositari final del fons del folklorista i que ha realitzat una funció molt rellevant per a preservar la seva unitat .

Recuperació del fons

L’any 1989, el Departament de Cultura va iniciar el procés de recuperació del fons documental de Joan Amades, procés que s’ha implementat en fases successives. Després de diferents contactes i de la localització i comprovació de l’estat de conservació del fons documental, es va procedir a inventariar-ne el contingut, determinar el seu abast i magnitud i calibrar la seva importància.

La recuperació del fons es va materialitzar a través de la compra al senyor Ròmul Gavarró, que n’era el propietari, i a través de l’Associació Cultural Joan Amades. Aquesta entitat privada, que va ser fundada l’any 1995 per la mateixa Consol Mallofré, dipositària dels drets d’autor de Joan Amades, amb la finalitat de completar la publicació dels materials inèdits d’aquest folklorista i de divulgar els materials que ella havia conservat fins a la seva mort.

El 1997 se signà un conveni entre el Departament i l’Associació Cultural Joan Amades sobre cessió i dipòsit de la documentació de l’entitat amb l’objectiu de reunificar els materials del Fons Amades i posar-los unitàriament a l’abast dels estudiosos.

Incorporació del Llegat Consol Mallofré

L’any passat, l’Associació Cultural Joan Amades va oferir  al Departament de Cultura el Llegat Consol Mallofré, el qual vindria a completar la Biblioteca-Arxiu Joan Amades. Aquest nou llegat consta de forma majoritària de mecanoscrits i proves prèvies a l’edició d’estudis sobre cultura popular i tradicional, contingudes en quatre capses d’arxiu. Està integrat pels títols inèdits següents: Carlemany; El teatre de titelles a Catalunya; Auca del sol i de la lluna; Cara, mans i vista; Romanços d’animals; Xarranques; Romanços; Ventalls; Contes; Insectes– entomologia; Dites dels avis; Folklore; Naips i tarots; Sants cristos i santes creus; Llegendes de la Catedral; Llegendes de Montserrat; Quan jo anava a estudi; Pa i vi; Procedències màgiques; Llegendes de Castells ; El Graal; Llegendes de masies, i Teatre valencià de plaça.

Amb aquesta cessió, es culmina una labor de reunificació que també ha permès que el Departament de Cultura hagi pogut desenvolupar la catalogació bibliogràfica del fons, amb l’objectiu de facilitar-ne la consulta a tots els estudiosos interessats en el seu contingut. Alhora, també s’ha pogut tirar endavant tasques de difusió i impuls del coneixement fel fons, les quals s’han materialitzat amb la:
  • Commemoració del centenari del naixement de Joan Amades, l’any 1990, amb dues realitzacions cabdals d’aquella commemoració que van ser l’Exposició ‘El món de Joan Amades’ al Museu Marítim de Barcelona i la promoció d’una campanya institucional adreçada a les entitats i associacions de cultura tradicional que va obtenir un alt nivell de participació popular
  • ‘Els tresors de Joan Amades: la col·lecció d’imatge impresa de l’Arxiu Joan Amades’, al Palau Moja 2009



El Jurament. Sèrie: El Llenguatge dels Signes. 
Figurants: La Consol Mallofré i en Joan Amades. 
Foto: Arxiu Amades / CPCPTC

Imatge de Consol Mallofré i Joan Amades extreta de https://ca-es.facebook.com/pages/Associaci%C3%B3-Cultural-Joan-Amades/106470579448332

2014 · IXa edició del '7lletres. El premi literari i més coses'

$
0
0




El reconeixement de la figura de Manuel de Pedrolo ha estat un dels motius principals de la iniciativa “7lletres. El premi literari i més coses”.

Durant 7 setmanes (del mes de maig fins al 7 de juliol) amb la participació coordinada de diferents entitats es duen a terme una sèrie d’actes, relacionats amb Pedrolo, la literatura i la comarca de la Segarra que clouen amb el lliurament del premi literari.

El premi literari

El premi literari duu el nom 7lletres. L’elecció d’aquest nom ha sorgit a partir de la coincidència d’un gran nombre de paraules relacionades amb aquesta iniciativa que consten de set lletres (Pedrolo, Segarra, cultura, l’Aranyó, llengua, novel·la, lectura...).

El Consell Comarcal de la Segarra, el Centre Municipal de Cultura de Cervera i la Fundació Pedrolo convoquen des de l’any 2006 el Premi literari 7lletres, amb una dotació econòmica de 7.000 euros, per a un recull de set relats de temàtica lliure i escrits en català.

L’obra guanyadora és publicada per Pagès editors. Les bases es publiquen durant el mes de febrer

El lliurament del premi té lloc el dissabte més proper al 7 de juliol.




I més coses...

Les activitats es realitzen a tota la comarca de la Segarra.

Exposicions, Itineraris i rutes literàries, Recitals, Taules rodones, Presentacions de llibres, Projeccions de documentals i pel·lícules, Concerts, Teatre, Debats, Cultura popular, Jocs interactius,...

Per a més informació: http://www.7lletres.org/

La FESTA DE LA LLUM de Manresa 2014

$
0
0



Manresa commemora cada any uns fets esdevinguts l’any 1345 que van permetre la construcció de la séquia i que l’aigua arribés finalment a la ciutat després d’anys de gran sequera.

Aigua i Llum són els símbols d’aquesta festa que els darrers anys s’ha renovat amb la Fira de l’Aixada. La lluita dels manresans per l’aigua i els fets que varen portar a la construcció de la séquia són el fil conductor d’una festa que transforma el nucli antic de Manresa en una ciutadella medieval. Parades d’artesans, joglars, mestres d’ofici, teatre al carrer, tallers per a infants, l’escenificació de la Misteriosa Llum

La llegenda

A mitjans del segle XIV Manresa va patir una època de sequera que empobria la ciutat i matava de fam els ciutadans. Per poder pal.liar la falta d’aigua es va acordar la construcció d’una séquia que portés aigua del riu Llobregat. Però el Bisbe de Vic no volia que la séquia que havia de portar l’aigua passés per les seves terres, al.legant que eren propietat de l’Església, i s’hi va oposar. Això va comportar la sublevació dels ciutadans i l’excomunió de la ciutat.

Però el 21 de febrer de 1345 es va produir un “miracle” segons explica la tradició: un raig lluminós va entrar al temple del Carme i els campanars de la ciutat van començar a repicar tot sols. Amb aquest senyal, el bisbe es va penedir i així es va resoldre el conflicte que havia interromput la construcció de la Séquia.




Programa d'actes

Inclou concerts, activitats esportives, visites guiades i itineraris, cercavila i correfoc de la llum, portes obertes, activitats infantils i familiars, sardanes, exposicions, teatre litúrgic, la caminada de la llum (Montserrat - Manresa), el 53è Concurs de pintura ràpida, la 15a Fira de l’Aixada i el Mercat Medieval de la Llum, la 30a Transèquia (caminada popular Balsareny - Manresa) i moltes altres propostes.



Més informació: http://www.festadelallum.cat/web/


Text extret de  http://www.rrrmagazin.cat/festa-de-la-llum-de-manresa/


'CALENDARI DEL MÓN GEGANTER 2014. Trobades, sortides i festes amb gegants i capgrossos.'

$
0
0
 


El passat 1 de febrer, coincidint amb l’assemblea anual de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC), es va presentar oficialment el Calendari del Món Geganter, que aplega la majoria d’activitats geganteres previstes al nostre país durant aquest 2014.

Aquest calendari ha estat possible, un any més, com a fruit de la col·laboració de l’ACGC i la Coordinadora de Geganters de Barcelona, que hi han aconseguit aplegar més de 800 activitats geganteres gràcies a la informació proporcionada per les colles durant els darrers mesos de l’any 2013.

En l’edició d’enguany, a més de totes les activitats de l’any, també s’hi poden trobar diversos articles sobre alguns dels esdeveniments geganters més destacats, com ara la Ciutat Gegantera de Cervera, el 30è aniversari de la Coordinadora de Geganters de Barcelona, la Fira del Món Geganter de Sant Vicenç dels Horts, les festes majors de la ciutat comtal o el Congrés Nacional de Gegants (aquest darrer article, a càrrec de Jan Grau).

El Calendari restarà disponible en moltes de les oficines de turisme del nostre territori.



Informació extreta de http://www.gegants.cat/2014/02/15/calendari-del-mon-geganter-2014/

FESTIVAL DE PASQUA DE CERVERA 2014 · 4t Festival de Música Clàssica Catalana / del 10 al 19 d'abril

$
0
0




Arribem a la quarta edició del Festival de Pasqua de Cervera en aquest any emblemàtic de 2014. Com deia Espriu, ens mantindrem fidels al suport i la difusió de la música clàssica catalana, amb una àmplia programació d’autors catalans (d’ara i d’abans) en mans dels millors intèrprets del nostre país. Per ubicació temporal i geogràfica, era inevitable sumar-nos a la commemoració del Tricentenari de 1714. I ho fem des de dues vessants: la vessant musicològica o històrica, amb un concert monogràfic dedicat a Francesc Valls, mestre de capella de la Catedral de Barcelona i el músic més representatiu d’aquell temps, i amb Barcellona alla moda, un nou espectacle de Vespres d’Arnadí que recrea la música i la dansa a la cort reial de Carles d’Àustria a Barcelona. Dos magnífics exemples de música catalana religiosa i profana del segle XVIII. I d’altra banda, em sembla indispensable abordar la commemoració des de la vessant creativa. I així, estrenarem la suite orquestral Barcelona 1714 de Salvador Brotons i coneixerem el musical sobre el 1714, amb música de Toni Xuclà

Però, com cada any, escollim una personalitat musical catalana com a fil conductor de la programació. Si vam començar amb Granados i vam seguir amb Toldrà i Mompou, ens ha semblat un contrapès ideal al tema de la Guerra de Successió la figura de Pau Casals, com a personalitat musical, però també d’home de pau i símbol nacional. D’ell sentirem les obres que va escriure per a l’Escolania de Montserrat amb aquest emblemàtic conjunt, el quartet de corda amb el Quartet Alart o les cançons per a veu i piano que joves cantants han enregistrat recentment en un projecte de la Fundació Victòria dels Àngels. I també farem justícia a l’obra del seu germà Enric, gran músic amb una tasca a l’ombra, qui va dedicar-li un concert per a violoncel i la suite per a violoncel sol. 

L’acompanyaran en la programació obres de clàssics catalans com Mompou, Albeniz, Cassadó o el mateix Lluís Benejam, de qui celebrem el centenari del naixement. Però també autors catalans contemporanis com Brotons, Vivancos, Guinovart o Gasull. I com sempre, serà amb reconeguts intèrprets catalans com Lluís Claret, Salvador Brotons, Maria Hinojosa, Dani Espasa o la mateixa Escolania de Montserrat, al costat de joves realitats en els concerts de proximitat o les activitats per a nens del Festival Pitit

Memòria, present i futur, que sonaran al Festival de Pasqua de Cervera entre el 10 i el 19 d’abril de 2014. Un any més, per Pasqua, Cervera sona! 

Xavier Puig Ortiz, director artístic



Anunci del 4t Festival de Pasqua de Cervera, realitzat per Stéphan Aubé, 
guanyador del Concurs de Videoclàssics del Festival 2013.  
www.stephanaube.com

Per a més informació: www.festivaldepasqua.cat

Fotografia de David Planàs, extreta de http://deixebledavid.blogspot.com.es/

Estampa i anècdota dels Gegants Vells de Cervera (IV): el vestuari

$
0
0



Text extret del llibre'Els Gegants de Cervera. Estampa i anècdota d'una vella tradició', de Josep i Ramon Armengol, editat per Virgili & Pagès, Biblioteca de Cervera i la Segarra, 1988.

Si fins ara hem pogut descobrir la qualitat narrativa del senyor Jordana, en el moment de descriure les robes que ornen els gegants i els nans s'accentua, prodigiosament, una profunda capacitat de descripció que arriba a assolir uns nivells de minuciositat realment excel·lents i que demostren una inusual tècnica d'observació. Cal dir, en tot cas, abans de passar a explicitar aquest apartat que els elements que s'hi transcriuen referents a la parella de gegants i els que inclouen avui són pràcticament els mateixos amb, potser, alguna petita mutació producte del deteriorament o destrucció d'alguna petita peça.

a) El gegant

"La roba del gegant està composta d'una túnica de roba de tapissar, color crema trencat i forrat amb un complement com a tuniquillo amb mànegues de roba de damasc, color granate, donant la sensació de dues peces, no obstant ser-ne una sola. Cinturó de fantasia brodat sobre fons de la mateixa roba amb dues xapes de metall daurat que li fan de tanca. Porta cabell natural, casquet de patge, amb una ploma de color morat descolorit aguantada per un filferro per la part de dins. És de la mateixa roba del vestuari el sobrecap i té el color de la túnica i el rodol del tuniquillo. Porta penjat un escut de cuiro retallat on hi està pintat l'escut de Cervera, imitant el de pedra existent a la façana de l'Ajuntament, sostingut per un cordó de seda, color granate, fent de cadena grossa. L'escut és pintat a l'oli pel pintor local en Joan Martorell i Puigdomènech. De les mànegues del tuniquillo en surten unes maniguilles de color blanc amb un fravalanet d'organdí brodat.

"A la mà dreta hi porta un pergamí fet de badana procedent de cal Salat, espardenyer, on hi ha escrita en lletra gòtica, tot en tinta xina negra, pel mateix comissionat Joan Salat, la següent inscripció:

"En la ciutat de Cervera, en la festa del Santíssim Corpus Christi de l'any del Senyor 1948, s'inauguren amb tota pompa aquest gegant i geganta. Foren beneïts a la plaça Major pel reverend arxiprest mossèn Antoni Pont Saltó, essent apadrinats per la senyora Carme Vilaró de Jordana, qui amb total desinterès confeccionà les vestidures i per la Comissió Pro-Gegants i nans formada pels cerverins: Josep Pedrós i Orobitg; Emili Rabell i Riera; Josep Maria Boquet i Tomàs; Miquel Puig i Llanes; i Joan Salat i Tarrats. S'adquiriren per subscripció popular a impuls i iniciativa de dita comissió i amb col·laboració del quinzenari 'Segarra' i el Patronat de la Passió".

"A la mà esquerra hi porta un ceptre fet de fusta per l'ebenisteria Oliveres i pintat daurat amb purpurina, per en Joan Martorell".

b) La geganta

"El vestuari de la geganta està compost d'un vestit combinat a base d'una peça que li va des de l'escot als peus i per la part del davant. La roba és de color crema i de tapissar. La roba del restant del vestit és la mateixa que la de la túnica del vestit del gegant, però de color blau. El sistema del vestit és com un 'corpiño' amb mig marinyat i un petit fravalanet a la cintura, sortint-li del mateix davant; un fravalanet d'organdí brodat blanc. Les mànegues són amples i obertes, de dalt a baix, però subjectades a mig braç per dos adornos de metall. De dins li surt una altra mànega del color de la peça del davant que acaba estreta amb un fravalanet d'organdí brodat blanc igual al del coll. Les vores de tot el vestit estan adornades per mitjà d'un galó de seda brodat i d'un color blavenc clar. Porta un coll alt, d'organdí, aguantat per un filferro a fi de que pari recte; com a joies duu dos collarets de fantasia i una diadema de llautó niquelada i adornada amb unes quantes pedres de fantasia de colorets (vermell, groc, blau i verd). 

"Porta cabell natural pentinat a base d'un serrell abuclat i un gros monyo al darrera. La pentinà, a l'igual que al gegant i de forma gratuïta, la peluquera que viu al carrer Major, núm. 87, natural de Sant Ramon, una xicoteta d'uns 18 anys. Agafat al cap, penjant-li per la part del darrera i caient-li sobre el braç dret hi porta un vel de blonda de color rosat clar.

"A la mà hi porta un ram de flors artificials en el que hi abunden les roses, i a la mà esquerra hi duu un mocadoret blanc de 'enchantu' amb una punteta 'valencienne' a tot el voltant, fet per les germanes Angelina i Marina Jordana". 


IX Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana · 'Després de les Noves Plantes: canvis i continuïtats a les terres de parla catalana'

$
0
0



Aquests propers divendres i dissabte, 21 i 22 de febrer, tindrà lloc a l'Antiga Biblioteca de la Universitat de Cervera el IX Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, entorn del tema “Després de les Noves Plantes: canvis i continuïtats a les terres de parla catalana”.

Emmarcat en els actes del tricentenari dels fets de 1714, el congrés vol promoure i posar en comú la recerca feta des de la perspectiva del món local sobre el que va significar la ruptura de les Noves Plantes allà on van ser aplicades, i sobre la transcendència de les transformacions polítiques, econòmiques,socials i culturals que van viure i protagonitzar al llarg del segle XVIII les successives generacions de persones que habitaren el conjunt dels territoris de parla catalana.

S’han previst quatre àmbits d’estudi:
    • Sistema polític i elits locals: règim municipal, hisendes locals i fiscalitat. Estudis sobre els efectes dels canvis polítics en l'espai municipal: els nomenaments de càrrecs i els nous càrrecs electes instaurats per Carles III; àmbits de l'acció governamental local; interferències externes; evolució dels grups de pressió, dels càrrecs de govern i de les elits; anàlisis de les hisendes locals; gestió dels propis municipals i dels béns comunals; els cadastres i la fiscalitat reial; les contribucions militars.
      • Una economia en transformació: especialitzacions productives, xarxes comercials i dinàmiques gremials. Estudis sobre les diverses activitats productives d'homes i de dones: innovacions, progressos o decadències; les confraries i  organitzacions gremials: conflictes i evolució; estudis sobre les activitats mercantils, la tragineria, les companyies comercials, els destins peninsulars i marítims; els professionals en l'àmbit local; paper dels arrendaments i dels sistemes de crèdit.
        • Transformacions socials i conflictivitat: mobilitat social, xarxes de relació familiar i espais de sociabilitat. Estudis sobre l'evolució de les estructures socials; el xoc d'interessos entre les elits; el conflicte entre governats i governants; els conflictes senyorials; les accions col·lectives d'homes i dones en defensa de drets: la subsistència, l'aigua, l'ensenyament...; les solidaritats i accions benèfiques; les activitats socials.
          • Cultura popular i renovació de les idees: llengua, ensenyament, producció científica i literària. Estudis sobre les creences i activitats tradicionals, i sobre la introducció dels nous corrents científics, tècnics i culturals; les biblioteques; el paper de les parròquies i els monestirs; la dialèctica català-castellà; les escoles; els itineraris dels que feien l'ensenyament superior; els escrits memorialístics; les funcions teatrals i les activitats musicals; els homes i les dones de la Il·lustració.
            El programa d'actes inclou la representació divendres a la nit l’espectacle històric-musical 'Catalunya en temps de guerra. 1705 – 1714', a càrrec del grup Organistrum Ensemble, al Paranimf de la Universitat. És un acte obert a tothom i l'entrada és gratuïta.


            Informació extreta de http://www.ccepc.org/gestor/archives/383-IX-Congres-de-la-CCEPC-programa,-inscripcions-i-normativa-per-a-la-presentacio-de-textos.html

            Imatge extreta de http://ca.wikipedia.org/wiki/Carles_III_de_Castella

            Catalunya en CARNAVALS

            $
            0
            0
            Us oferim una dotzena de cartells corresponents a diverses celebracions del Carnaval que tindran lloc arreu del Principat fins el proper 5 de març (dimecres de Cendra).



















            Si voleu més informació dels Carnavals d'aquestes poblacions, cliqueu damunt del seu enllaç, que a continuació us oferim. Si ens voleu proposar alguna altra celebració de Carnaval -gran o petita-, no dubteu a fer-ho.

            Clica aquí per consultar l'Agenda Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat i accedir al conjunt de festes de Carnaval i Carnestoltes d'arreu del país.

            Viewing all 3068 articles
            Browse latest View live