Quantcast
Channel: LO CARRANQUER
Viewing all 3068 articles
Browse latest View live

Rescindit el contracte dels subministrament d'#aigua per part del Consell Comarcal de #laSegarra amb l'actual gestora

$
0
0



El Consell Comarcal de la Segarra ha aprovat, amb el vot en contra de CiU, la rescissió del conveni amb l'Empresa d'Aigües i Serveis de Cervera i la Segarra (EASCS). Segons el President del Consell, Xavier Casoliva, es tractava d'un conveni irregular, ja que EASCS és una empresa amb el 49% de capital privat en mans de Sorea, mentre que el 51% restant correspon a la Paeria de la capital de la comarca. Per això, argumenta, l'adjudicació s'hauria d'haver fet des de l'inici a través d'un concurs públic, i no amb un conveni entre dues administracions (Paeria i Consell Comarcal). 

El conveni firmat el 2008 tenia una vigència de vuit anys, és a dir, fins a l'any que ve i, per rescindir-lo el termini finalitzava el 30 de setembre d'aquest mateix any. Altrament, quedava prorrogat automàticament uns altres dos anys. 

Segons Casoliva, el Consell haurà de debatre ara si el servei passa en mans del mateix ens comarcal, o el treu de nou a concurs. Per la seva part CiU va criticar la mesura i va considerar que la rescissió s'ha fet de forma precipitada. 

Clàusules

El conveni estableix un pagament anual d'uns 300.000 €. Per a l'any vinent seran 360.000 €, per tal de dur a terme tasques de manteniment de la xarxa comarcal d'aigua en alta, des de les preses del Canal d'Urgell fins als dipòsits de dinou dels vint-i-un municipis de la comarca. Els altres dos són Torà, que es proveeix de pous propis; i Biosca, que es proveeix de captacions de la comarca del Solsonès. 

Informació extreta del diari Segre, Divendres, 25 de setembre. 


Extret de www.ccsegarra.cat

Avui diu 27/09 a la #fmCervera: LA DIADA DEL SANT CRIST

#RefranyerCatalà de #JoanAmades: 'ESTAR ENTRE DOS FOCS'

$
0
0



Trobar-se entre dos perills. 

Al primer cop d'ull sembla que pot tenir origen en la vida militar i que es refereix a la situació d'un combatent entre dues línies de foc; però, segons Monsieur Ampère, en la seva 'Historie littéraire de la France', aquest refrany és antiquíssim i ja estava en ús molt abans de la invenció de les armes de foc: per tant, deu ésser un altre origen. Creu que el pot tenir en els costums religiosos dels druides, que en immolar les víctimes les feien anar al sacrifici fent-les passar entre dues grosses fogueres.


Imatge extreta de http://www.auva.cat/1714-entre-dos-focs-de-jordi-mata/

Extret de ‘Refranyer català’, de Joan Amades. Edició especial Cercle de Lectors, 1989. 

Avui dill 28/09 a la #fmCervera: LA FESTA MAJOR PETITA

Bodes gitanes a l'Infern

$
0
0






El passat dissabte 19 de setembre va tenir lloc el casament de l'Òscar i la Mercè, membres, els dos, del Ball de Gitanes de Cervera i dels Diables de Cervera Carranquers.

En l'esdeveniment no hi va faltar de res...


Imatges facilitades pel Dídac Garravé

Festival Internacional de Música Popular i Tradicional @FIMPT · Vilanova i la Geltrú, de l’1 al 4 d’octubre

$
0
0



El 35è FIMPTés ben a prop, i és que de l’1 al 4 d’octubre se celebra aquest festival que manté la voluntat d’arribar a un públic divers amb diferents actes, activitats i concerts d’arrel popular i tradicional per a joves, petits i grans.

Els músics vilanovins Elisabet Raspall i Jordi Paulí, seran els encarregats d’obrir el Festival Internacional de Música Popular Tradicional amb la versió de la cançó “Passeig del Carme” de Pere Tàpias, i oferint un concert molt especial que els reunirà per primera vegada com a duet. El mateix dijous 1 d’octubre, el restaurant Ceferino acollirà els Maridatges FIMPT, amb un espectacle que conjuga gastronomia, vi i la música de Pol Omedas Trio.

La cercavila de “La Colla” de Xamfrà, un projecte musical amb vocació social del Centre de Música i Escena del Raval de Barcelona, recorrerà els carrers de la ciutat durant la tarda de la segona jornada del festival. A la nit, La Vella Dixieland i Els Vernets presentaran l’espectacle Jazzcastells, una proposta innovadora i agosarada que fusiona dues de les formacions més reconegudes en el camp del jazz i la gralla. Per acabar la nit del divendres 2 d’octubre, les Nits FIMPTeres rebran la cantant africana Nakany Kanté i Guillem Roma & Camping Band Orchestra, a la plaça de la Vila.

Dissabte 3 d’octubre serà el dia amb més activitats i concerts per a totes les edats. Al matí, Xarop de Canya, amb un espectacle farcit de músiques, danses, malabars, olors i colors de l’orient més llunyà, s’aproparà als més petits de la casa que també tindran la possibilitat de gaudir d’un espai amb més de cinquanta jocs tradicionals fets amb fusta, proposats per FEFE i Companyia. Mentrestant, a la sala petita de l’Auditori Eduard Toldrà, Carles Belda oferirà un taller de rumbes per diatònic. Arribat el migdia, els grallers La Virolla i Els Cofins ompliran de música les places de Vilanova i la Geltrú. També en el marc del Sons de Gralla, Ivó Jordà tancarà els actes del matí amb la presentació-concert del llibre “Fitxa tècnica de la gralla”. Per començar la tarda de dissabte, l’acordionista Carles Belda farà la presentació-concert del llibre-cd ’24 rumbes per diatònic’. Poc després, tornarà a arrencar el FIMPetits amb una nova actuació de Xarop de Canya. A les vuit del vespre tindrà lloc el gran moment del 35è FIMPT, Kepa Junkera & Sorginak oferiran un concert molt especial que vol ser una festa conjunta per a commemorar, també, els seus 35 anys dalt dels escenaris. A la nit, serà el moment d’escoltar a Riu i Germà Negre, dues formacions folk catalanes que compartiran escenari amb els bascos Esne Beltza.

Una novetat d’enguany és la FIMPTeca, l’espai ubicat a la plaça de la Vila durant la tarda-nit de divendres 2 i dissabte 3 d’octubre, on el públic podrà menjar i beure mentre gaudeix dels concerts gratuïts.

L’últim dia del FIMPT, diumenge 4 d’octubre, obrirà al matí amb el Firasac, la trobada que dóna protagonisme al sac de gemecs, el flabiol i el tamborí, amb una fira de luthiers, cercaviles i el concert del grup Deixa’t de romanços. La tarda de cloenda del festival tornarà a oferir jocs per als petits, i es tancarà l’edició de 2015 amb el concert de The New Catalan Ensemble, la producció del 35è FIMPT en la qual també hi participen la Fira Mediterrània de Manresa, el Centre Artesà Tradicionàrius, la revista Enderrock, Adep i la Generalitat de Catalunya.

Podeu consultar tota la programació aquí.


Informació extreta de http://www.vilanova.cat/fimpt/index.php/es-noticia/l1-doctubre-arriba-el-35e-fimpt

Fotografies de @JordiPrat2 del #SeguiciInfantil de la #fmCervera 2015

#Terrassa, XXX Ciutat Gegantera de Catalunya, pren el relleu a @CerveraCG2014

$
0
0









El passat cap de setmana del 18 al 20 de setembre, la ciutat vallesana de Terrassa va prendre el relleu a Cervera com a Ciutat Gegantera de Catalunya amb una gran festa amb prop d’un centenar de colles.

Així, per tercera vegada des de la creació de la festa -després de Matadepera 1992 i Barberà del Vallès 2000- la comarca del Vallès Occidental acollia les colles catalanes en aquesta celebració.

Els actes van començar la tarda del divendres 19. Durant els dies anteriors, una gran part de la imatgeria festiva egarenca s’havia exposat a la sala Muncunill (més d’una cinquantena de figures, entre gegants, capgrossos i peces de bestiari de les diverses colles i escoles de la ciutat), i totes aquestes figures van ser les protagonistes de la primera passejada fins a l’ajuntament, on es va dur a terme un reconeixement per als geganters històrics de la Colla de Geganters de Terrassa.

Acte seguit, els quatre gegants de la ciutat, en Robesa i na Pepona i en Ramonet i n’Estefania, van acompanyar la comitiva fins a la torre del Palau, on es va inaugurar el monument commemoratiu de Terrassa com a Ciutat Gegantera. Més endavant, i de tornada a l’Ajuntament, els diversos grups de cultura popular de la ciutat van acompanyar els gegants amb les seves actuacions conjuntes durant el pregó oficial de la festa, presentat per dos dels capgrossos egarencs més emblemàtics. 

Els actes del dissabte van començar ben d’hora, amb visites guiades pels punts d’interès i activitats infantils al parc de Sant Jordi, als peus de la imponent Masia Freixa, que va ser escenari de gran part de les activitats del dia. Ja a la tarda, i amb la presència d’una quarantena de colles que no van voler-se perdre la festa, diverses colles geganteres van oferir els seus balls als assistents a l’acte. Van començar la mostra els gegantons modernistes de la ciutat amb el seu Ball rodó. A continuació, els cavallets de Barberà del Vallès van oferir les seves coreografies a la colla amfitriona, seguits pels gegants de Matadepera, Masquefa (que van ballar el Ball nou), els gegantons Pau i Alegria de l’Agrupació (ballats per darrer cop pels Geganters de Cervera), els capgrossos de l’Agrupació i els gegants de Sabadell i Badalona. El darrer ball de la mostra va ser el Ball de l’aniversari dels gegants Treball i Cultura, ballat també per darrer cop pels Geganters de Cervera.

Acabada la mostra, una primera passejada de totes les colles assistents per la Rambla d’Ègara va cloure la tarda, que va acabar amb el sopar de germanor a les escoles Pies.

No obstant això, els gegants amfitrions encara no havien acabat les actuacions: durant la nit, els gegants de Terrassa, juntament amb altres grups de la ciutat, van participar de manera ben activa als concerts de Ciutat Gegantera, a càrrec de Doctor Prats i La Carrau.

L’endemà Terrassa va llevar-se ben d’hora amb les quatre plantades de gegants en quatre punts emblemàtics de la ciutat: l’església de sant Pere, la Cartoixa, l’Escola Industrial i el passeig del Comte d’Ègara. A l’hora indicada, les quatre passejades van arrancar i es van endinsar al parc de Vallparadís, on totes quatre van confluir per assistir als actes centrals de la diada: el traspàs del títol de Ciutat Gegantera de la colla de Cervera a la de Terrassa. A la gran carpa del parc, i davant la mirada de les més de dues-centes figures i dels centenars de geganters i espectadors presents, l’acte de traspàs, dirigit per Espartac Peran i Xavi Coral, va anar-se desenvolupant fins arribar al moment culminant de la festa: el traspàs del títol de Ciutat Gegantera i el primer ball d’enPau i n’Alegria i d’en Treball i na Cultura a mans dels Geganters de Terrassa, ara ja sí, com a custodis de la imatgeria de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya durant tot l’any que tenen davant.

Aquí podeu veure una petita mostra de les imatges de la festa. 


Extret de www.gegants.cat 

La Carretillada de Festa Major

$
0
0
Aquí us deixem unes imatges de la Carretillada de Festa Major, que va tenir lloc el passat dissabte a Cervera.











Jornada de portes obertes a 'La Caserna', l'Escola de #Teatre de #Cervera

$
0
0








L’escola de teatre de Cervera “La Caserna” realitzarà una jornada de portes obertes per tal que tothom que ho desitgi pugui conèixer l’espai i al professorat. 

Les portes obertes seran el proper divendres de 16.30h a 20h i dissabte d’11 a 1 del migdia. La Caserna està situada a l’antic edifici de la guàrdia civil (c. Duc d’Ahumada). 

Els alumnes de La Caserna, durant el curs passat van participar en diversos actes i celebracions cerverines com ara Sant Jordi, Un dia de Conte, aniversari Coral Infantil, Teatre Viu, Aquelarre, o sense anar més lluny en la presentació del Seguici Infantil de Festa Major aquest passat dilluns a la tarda. Per aquest proper any ja té algunes propostes, i és que Cervera comença a conèixer l’escola i el potencial dels seus alumnes. 

La franja d’edat dels alumnes de la Caserna no té limitacions. Des d’infants d’educació infantil fins a adults de totes les edats. La Caserna és un espai per aprendre, jugar, compartir i fer amics!! 

Les inscripcions estan obertes a través del web de l’escola i l’oficina del Centre Municipal de Cultura. www.cmc-cervera.cat/teatre ; telf. 973530488. 


Informació facilitada per l'Escola de Teatre 'La Caserna', teatre@cmc-cervera.cat

En memòria del mestre Josep Maria Alpiste @Liceu_cat #Cervera #violí

$
0
0



El passat 18 d'agost moria als 74 anys Josep Maria Alpiste. Havia estudiat al Conservatori Municipal de Música de Barcelona amb Joan Massià, Enric Ribó i Eduard Toldrà, i havia aconseguit el premi d'honor de virtuosisme. Va ampliar els seus coneixements amb H. Szeryng i l'any 1967 guanyà la plaça de concertino de l'Orquestra Ciutat de Barcelona fins a l'any 1982, i des de l'any 1981 ocupà la mateixa plaça a l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu. Estava plenament involucrat en la vida musical catalana i actuà al costat de músics com Pere Busquets, Àngel Soler, el Trio Toldrà, Trio Ciutat de Barcelona, Quartet Pedralbes o Trio Handel. També era professor del Conservatori Superior de Música del Liceu i del Conservatori de Música de Cervera.

Josep Maria Alpiste fou un referent per a molts joves que pensaven en la música clàssica com a projecte de vida i una icona catalana en el món del violí. Persona afable i gens distant, podies mantenir amb ell una engrescadora conversa. Noctàmbul de vocació i amb un humor que sempre irradiava, va tenir un bon nombre d'alumnes al nostre conservatori que segur que el recordaran.

Però fem memòria del seu pas per Cervera. Eren els primers anys que funcionava l'escola de música quan la direcció del centre es posà en contacte amb ell. La seva predisposició per col·laborar amb el nostre centre fou total, i amb una bona regularitat es féu present a Cervera. Com a assessor musical i cap d'estudis, professor, impulsor del departament de corda... Sempre tenia un bon consell i amb la seva experiència podies estar plenament convençut que les primeres passes de la nostra escola eren fermes i sòlides.

Fou també un dels responsables de consolidar el departament de corda i de preveure un conjunt instrumental -que veié la llum el curs 1983-84-, i un any després l'Orquestra de Cambra -de qui en fou el director durant uns anys, conjuntament amb Narcís Saladrigues.

Podem recordar-lo també en el Curs i Festival d'estiu de Cervera, en nombrosos concerts amb l'insigne Trio Ciutat de Cervera -conjuntament amb Jordi Vilaprinyó i Richard Talkowsky- o bé com a solista en la inauguració l'any 1985 de l'auditori municipal, al costat dels Solistes de Catalunya.

En una època que tot era nou i que es volia construir un bon centre educatiu, la figura de Josep Maria Alpiste fou cabdal. Ell, que de petit utilitzava les agulles de fer mitja de la seva mare per fer veure que tocava el violí, sabia que el somni del fet musical era possible i el volia fer extensiu també als joves de l'escola de Cervera.

Josep Maria, moltes gràcies pel que ens has donat, per la teva empremta, pel que ens has ensenyat, però també pel que hem compartit i ens has fet viure. Cervera et deu molt i aquí sempre tindrem un bon record teu. Descansa en pau.

Escrit de Santi Riu, extret de la revista 'Segarra', núm. 226, setembre 2015


Imatge extreta de http://amf2010blog.blogspot.com.es/2015/01/josep-m-alpiste-el-primer-violin-de-la.html

EL BALL DEL LLÉMENA 2015 ja és aquí! · 17 i 18 d'octubre, Cartellà (el Gironès)

$
0
0



EL BALL DEL LLÉMENA 2015 ja és aquí!

El cap de setmana del 17 i 18 d'octubre a Cartellà amb FARIGOLA TRAD (Catalunya), MIRABÈL (Catalunya, Occitània) i tallers amb Sebastià Bover, Joan Codina, Àlex Gonzàlez, David de la Higuera, Margarida Joanmiquel, Tono Lázaro, Andreu Montes, David Ripoll, i Raquel Terraza. 

Aquest és el 16è any que organitzem una trobada de música i dansa tradicionals a Sant Gregori i Cartellà, a l'entrada de la Vall del Llémena, i això sol ja és un motiu de satisfacció. Vam començar l'any 2000 amb el Festival de la Carbonera i des d'aleshores, ininterrompudament i amb diferents formats, hem anat consolidant la trobada. Esperem que trobeu interessant la nostra proposta i que ben aviat vingueu a ballar amb nosaltres en aquesta nova ocasió del Ball del Llémena.

Per a més informació: http://www.balldellemena.cat/

#Jocstradicionals i populars dels #PaïsosCatalans: #BALDUFA

$
0
0



Baldufa

Material: Una baldufa

Nombre de jugadors: Mínim 1

Objectiu: Fer ballar la baldufa el màxim temps possible

Desenvolupament del joc:

La baldufa és una joguina de fusta amb forma de con i punta d’acer que es fa ballar col·locant un cordill enrotllat al seu voltant i fent un nus molt fàcil de desfer a la part superior. Per llençar la baldufa, s’estira el cordill amb força, la baldufa cau a terra girant amb velocitat sobre la punta d’acer i es manté vertical voltant sobre sí mateixa fins que perd l’impuls.

El joc no només consisteix a fer ballar la baldufa, sinó que l’agilitat manipulant-la i l’habilitat fent figures és el més engrescador. Es pot fer ballar la baldufa sobre el palmell de la mà, agafar-la al vol i fins fer lluita de baldufes dins un cercle dibuixat a terra.


Extret de https://www.omnium.cat/contingut-programa/baldufa

.@Margeners @Xicots i @Bandarres completen una magnífica diada castellera a la #fmCervera

$
0
0




Aquest passat diumenge 27 de setembre del 2015 els Margeners de Guissona hem actuat a Cervera en motiu de la seva Festa Major per tercera vegada. És una actuació que ens fa especial il·lusió per tractar-se de la capital de La Segarra i tan aprop de casa, i per tant és una actuació molt important dins dels nostre calendari.

En aquesta ocasió ens van acompanyar dues colles que últimament estan en molt bon estat de forma. Per una banda els Xicots de Vilafranca, colla que ja va venir ara fa 2 anys a Cervera i que aquesta temporada ha carregat el seu primer 3de9f del seu historial, i per l’altre els Castellers de Poble Sec, colla de Barcelona que aquesta temporada ja ha descarregat el 4de8 en tres ocasions.

Tot i que el cel va estar amenaçant pluja fins l’hora de començar i que hagués portat l’actuació a dins de l’església com ja va passar la temporada passada, el temps ens va respectar durant tota l’actuació i la vam poder realitzar a la pl. Major com estava previst.

L’actuació va començar amb una mica de retard degut a que l’ambulància va arribar una mica tard, fet que va fer que les colles decidissin suprimir els pilars d’entrada.

Vam començar l’actuació els Margeners de Guissona. I a primera ronda ho vam fer amb un castell que agrada molt a la colla i molt espectacular pel públic com és el 3de7 per sota. Un castell que va pujar d’una forma molt correcta, demostrant que li tenim la mida presa i molta confiança. No en va va ser el sisè descarregat de la temprada. En segona ronda venia el plat fort del dia per part de la colla de la Segarra, la torre de 7. Aquesta temporada ja en portàvem dues de descarregades, però no la fèiem des del maig a Mollerussa. La torre va pujar bé de mides i molt segura, però en el moment de la carregada hi va haver una petita sotragada que va fer patir una mica. Però fruit de la gran feina feta a assaig, es va poder parar i descarregar sense més contratemps. Per la tercera ronda vam fer un 4de7a que des del principi es va veure que l’hauríem de treballar. Malament de mides i molt tremolós durant tota la seva execució, va costar de descarregar el 4. I quan semblava que la feina ja estava feta, el pilar va patir un parell de sotragades que van fer que quedés en carregat quan l’enxaneta del pilar ja havia sortit.

Per la seva part, els Xicots de Vilafranca van realitzar en la primera ronda un 3de8 molt plàcid, demostrant que li tenen la mida presa. En segona ronda van fer una plàcida torre de 7. I per tancar les rondes de castells van fer un 4de7a sense cap història.

I els Castellers del Poble Sec, segurament amb menys camises de les desitjades degut a que en les últimes setmanes havien apretat força per les Festes de la Mercè, van fer els 2 castells bàsics de 7 (el 3 i el 4 de 7) i un 5de6 en tercera ronda.

A destacar que en la ronda de pilars els Xicots de Vilafranca van fer un pilar de 6. Va ser el tercer de la seva història, estructura que han descarregat per primera vegada aquesta temporada. Per part dels Castellers del Poble Sec i dels Margeners de Guissona van fer cada colla un pilar de 5. I els Xicots van fer també un vano de 5, és a dir, un pilar de 5 voltat per dos pilars de 4 de forma simultània.

Amb aquesta gran actuació els Margeners de Guissona encarem el tram final de temporada, que ens ha de portar el 31 d’octubre a poder fer una grandíssima actuació per a la nostra Diada. Els assajos i les actuacions que queden fins llavors marcaran el camí.
  • Margeners de Guissona: 3de7ps, 2de7, 4de7a c, p5
  • Xicots de Vilafranca: 3de8, 2de7, 4de7a, p6, v5
  • Castellers de Poble Sec: 3de7, 4de7, 5de6, p5


Informació facilitada pels Margeners de Guissona, premsa@margeners.cat 

#RefranyerCatalà de #JoanAmades: ‘ÀNSIA, MANELA!’

$
0
0



Exclamació de joia i satisfacció per a significar que una cosa va bé i és del nostre gust. 

Aquest crit, el llançaven entusiasmats els nostres avis en veure les filigranes que feia la ballarina barcelonina Manela Perea, en l’època 1860-1870, coneguda més popularment per la Nena. Aquesta artista fou la delícia del públic filharmònic barceloní, que acudia al teatre per veure les seves evolucions, les quals l’entusiasmaven fins al punt de fer-li exclamar la present frase expansiva, que fou tan viva que ha arribat a quedar com a proverbi. 


Imatge extreta de http://www.flamencasporderecho.com/wp-content/uploads/2014/09/1854-NENA-PEREA-por-Bacard.jpg

Extret de ‘Refranyer català’, de Joan Amades. Edició especial Cercle de Lectors, 1989. 

'#Úrsula' inspira el cartell de la Fira de #Valls · @RevistaCastells @CollaVella @JovesValls

$
0
0
 


L’etimologia del nom de la patrona de Valls, Úrsula, ha inspirat la imatge gràfica d’enguany de les celebracions de la Fira de Santa Úrsula del proper mes d’octubre. L’enxaneta que corona un pilar intentant arribar a un estel ha estat concebut per la creadora basca Itziar Solla, de l’Estudi de disseny gràfic i digital Gecko.

Així, el cartell de la Fira de Santa Úrsula 2015 s’inspira en els arrels lingüístics de la patrona de Valls, en concret en el fet que en llatí Úrsula vol dir óssa petita i alhora que l’Óssa Menor és una constel·lació del firmament que destaca per l’estrella Polar que assenyala el pol nord i és indispensable per als viatgers i navegants. Inspirant-se en tots aquests paral·lelismes entre la llengua, l’astronomia i la festa, Itziar Solla ha situat un estel en l’extrem dret del cartell de la Fira de Santa Úrsula. L’element més simbòlic de la celebració vallenca de l’octubre, els castells, que han donat lloc al Fòrum Casteller de Santa Úrsula, intenten arribar al firmament.

Els integrants del pilar han estat creats amb uns traços molt clars i senzills que connecten ràpidament amb un públic familiar, el principal usuari d’aquesta destacada celebració del calendari festiu català. La dissenyadora vol homenatjar “l’èxit de l’esforç compartit coronat per la fragilitat del més petit de tots els castellers, l’enxaneta del qual depèn el resultat final”. Alhora Solla destaca que “a través dels estels intento explicar el somni i la il·lusió que hi ha darrera de tot un any de treball per part de les colles castelleres, que en el cas de la ciutat de Valls arriba al seu zenit per Santa Úrsula, la patrona concretada amb el petit estel que el xiquet vol agafar amb la seva mà”.

Itziar Solla és una dissenyadora gràfica que va estudiar a ESDI, l’Escola Superior de disseny de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. Va néixer a Getxo (Algorta), però tota la seva vida ha viscut entre Barcelona, Salou i Tarragona. Ha treballat a diferents empreses de Tarragona i Barcelona, i des de l’any 2003 ho fa com a freelance/autònoma. Recentment ha guanyat el concurs de la imatge gràfica de les Festes de Santa Tecla de Tarragona, en aquest cas amb una temàtica dedicada al bestiari fantàstic i concretada en el drac.

La Fira de Santa Úrsula de Valls se celebrarà del dimarts 20 al diumenge 25 d’octubre i està coorganitzada per les dues colles dels Xiquets de Valls, la revista Castells, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, la Fundació Festes Decennals i l’Ajuntament de Valls.

Per a més informació: www.valls.cat


Extret de http://revistacastells.cat/index.php/2015/07/ursula-inspira-el-cartell-de-la-fira-de-valls/

Emotiu retrobament d’alumnes a Sant Martí de #laMorana · @AJTorrefeta #Gra

$
0
0



Aquest dissabte 3 d’octubre s’ha celebrat la primera gran trobada d’antics alumnes de l’escola de Sant Martí de la Morana, que també agrupava infants dels pobles de Gra i La Morana, entre altres. 

Una setantena de persones de diverses generacions s’han concentrat a la recentment inaugurada escola, avui local social i que es conserva com espai museístic, per explicar-se aventures de la seva època i posar-se al dia de les seves vides. 

Especialment emotiu ha estat el retrobament amb una de les mestres, Maria Carmen Brufau Biosca, de 89 anys, qui ha parlat animadament amb antics alumnes, avui padrins la majoria, i a qui se li ha entregat un ram de flors en reconeixement de la seva tasca. 

Aquesta jornada ha estat possible gràcies a l’empenta dels veïns del propi nucli de Sant Martí, amb el desig de poder-ho repetir en un futur.

 
Informació facilitada per l'Ajuntament de Torrefeta i Florejacs, Alcaldia@torrefeta.ddl.net

“DIÀLEGS”, cicle sobre la #CulturaAssociativa com a eina de canvi · @OrfeoLleidata @OmniumLleida

$
0
0



Els propers dimecres 21 i 28 d’octubre, i 4 de novembre, es celebra a Lleida un cicle de conferències sobre la cultura associativa com a eina de canvi.

Diàlegs neix amb l’objectiu de generar un espai de reflexió i debat al voltant de l’associacionisme des de les seves múltiples realitats. També vol ser  una eina útil per aprofundir i generar propostes i conclusions útils per a tot el sector.

Cadascuna de les tres jornades tindrà un convidat especial que farà una ponència-reflexió a la primera part de la sessió, per després participar en una taula debat juntament amb tres persones vinculades al teixit associatiu.
  • A la primera jornada, Eix nacional. el paper la societat civil en la construcció d’un nou país, el ponent serà el sociòleg Salvador Cardús.
  • A la segona jornada, del 28 d’octubre,la ponència-reflexió Eix democràtic. el paper de la societat civil en el disseny de les polítiques culturals, anirà a càrrec de  Jordi Baltà consultor i formador en gestió i polítiques culturals.
  • I la darrera jornada, Eix social, la cultura al servei de les persones, anirà a càrrec de l’antropòleg Manuel Delgado.
El projecte és una iniciativa dela Fundació Orfeó Lleidatà amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Totes les sessions es desenvoluparan a les 18 hores a l’Espai Orfeó de Lleida.

Per a més informació: www.orfeolleidata.cat


Extret de http://cultura.gencat.cat/ca/detall/Noticies/N_Dialegs

Una #Carbassa Gegant d'#Osca guanya el #Concurs de @CarbassesSedo · @AJTorrefeta

$
0
0





El 8è Concurs de Carbasses Gegants i Mostra de la Terra celebrat aquest diumenge 4 d’octubre a Sedó ha presentat com a novetat una cursa puntuable a la lliga de ponent, la 1a Cursa de les Carabasses, que va tancar la inscripció en cent corredors, tot i que va rebre moltes més sol·licituds. Francisco Javier Cebrián (CA Fraga-Bajo Cinca) i la independent Xènia Oller han estat els primers guanyadors en la prova de 10 km, mentre que en la de 5km, el primer lloc ha estat per Ahmed Hfairi i Isabel Pascual, ambdós del Lleida Unió Atlètica. A l’entrega de premis hi han assistit la regidora d’esports del municipi, Laia Argelich; el representat d’alcaldia a Sedó, Jaume Cuñat, l’alcaldessa de Torrefeta i Florejacs, Núria Magrans, i el president del Consell Comarcal, Xavier Casoliva. 

Malgrat que aquesta festa proposa moltes altres activitats, com visites al nucli, tastets de productes fets amb carabassa, mostra de productes artesanals i de proximitat, un espai amb animals de granja pels més petits, inflables, ball de bastons, tirada de bitlles, etc., l’activitat estrella és la presentació i pesada de carabasses gegants. 

Enguany, els guanyadors han estat: Raúl Gascon, de La Lueza (Osca), amb un exemplar de 335 kg; Josep González, de Corbera d’Ebre, amb un de 269 Kg; i en tercer lloc, la veïna Gemma Andrés, de Montroig, amb una peça de 200 Kg. En quant a la de més pes de Sedó, el premi se l’ha endut per segon any consecutiu Manoli Cabeza, i la més gran de Torrefeta i Florejacs, Maria Lourme, amb unes carbasses de 90 i 71 kg respectivament. Finalment, el jurat ha considerat que la més original ha estat la composició presentada per Jose Bentoldrà, de Sedó. 


Informació facilitada per l'Ajuntament de Torrefeta i Florejacs, nmagrans@torrefeta.ddl.net

Estrena de la restauració de l'església de #SantAntoni · #Cervera #fmCervera @MuseudeCervera

$
0
0



Coincidint amb la Festa Major del Sant Crist, Cervera va inaugurar les obres de restauració de l’església de Sant Antoni, on està ubicada la imatge del Crist, una talla del segle XIV, i va reobrir l’activitat eclesiàstica i de culte d’aquest temple. 

La data de l’estrena fou molt adequada, ja que la Festa Major sempre és una referència d’actes importants, encara que hi resten alguns detalls que properament s’aniran enllestint. 

La restauració va consistir en tres fases. La primera de neteja i consolidació de la façana, la segona d’eliminació de les humitats de la part baixa a tot l’entorn de l’església i la tercera de canvi del paviment que amb el pas del temps havia quedat bastant deteriorat. En aquesta última també es va incloure el pintat general, la instal·lació elèctrica, el cancell i la major part d’equipaments. 

Als treballs de pintura es van afegir uns frescos al presbiteri on hi ha representades les imatges de la Mare de Déu i de Sant Joan, que antigament ja hi havien estat però foren destruïts durant el període de la Guerra Civil. 

El divendres 25 de setembre els tècnics de la restauració van fer una àmplia explicació de tots els processos que han fet possible el resultat, seguint sempre el més fidel estil del que havia estat l’església en l’antiguitat. Ramon Padullés ha estat l’arquitecte; Ramon Pijuan, el restaurador; Alba Cuñé, l’artista dels frescos; i Carme Bergés, la historiadora. 

El dissabte 26 el bisbe de Solsona, Xavier Novell, va beneir les obres i va administrar alguns sagraments. Va donar gràcies a Déu i a tots els que havien possible aquesta millora. 

El diumenge 27, la Corporació Municipal, acompanyada pels elements festius de la ciutat, participava a l’ofici i tancava el reguitzell d’autoritats que han volgut ser presents en aquesta estrena. La ciutadania en general han aprovat aquesta restauració i s’han felicitat per veure com aquestes obres han arribat a la seva fi. 


Informació i imatge aportat per Joan Riu (Parròquia de Cervera)

Viewing all 3068 articles
Browse latest View live