Quantcast
Channel: LO CARRANQUER
Viewing all 3068 articles
Browse latest View live

#RefranyerCatalà de #JoanAmades: ‘ÉSSER DE COLOR DE CATXUMBO’

$
0
0



Per a significar un color imprecís i indefinit, però generalment antipàtic i lleig. S’usa la frase en sentit un xic còmic i irònic. 

El catxumbo és un vegetal africà conegut a casa nostra d'antic; és usat per a fer rosaris ordinaris i d'ús corrent, anomenats rosaris de catxumbo. En efecte, el color d'aquest gra vegetal és ben imprecís i indefinit, i no gaire bonic; respon, doncs, ben justament al concepte que en té el poble. Amb la mateixa significació es deia antigament color de sal i vinagre, i actualment es diu també, en sentit molt còmic, color de gos com fuig.


Imatge extreta de http://www.peakedecals.com/component/content/article/49

Extret de ‘Refranyer català’, de Joan Amades. Edició especial Cercle de Lectors, 1989

La Festa Major Petita de #Cervera 2014, per Marc Celeiro · #fmCervera

La Carretillada de Festa Major

$
0
0



Dissabte 26 de setembre a les 8 del vespre.
La Carretillada de Festa Major.
Al racó de Santa Maria.

Llibres: 'LA PÓLVORA COM A SENYAL DE FESTA', de Daniel Vilarrúbias Cuadras

$
0
0



El present projecte editorial vol traçar una història de la pólvora com a senyal sonor de festa, incidint en les detonacions acústiques que solen marcar o culminar les festes tradicionals de la zona mediterrània.

Tot i que ens centrem en la història d’aquest fenomen a la ciutat d’Igualada, abunden en el present treball les referències i mencions a d’altres poblacions que usen o havien fet un ús important de la pólvora a les seves solemnitats i celebracions, des de les entrades reials, les processons i la finalització de conflictes bèl•lics, etc. Amb la confrontació documental, s’intenta explicar quin és l’origen d’aquest ús festiu d’un element que fins aleshores només havia servit per a fer la guerra, quina justificació podia tenir aquest ús a nivell simbòlic i de quina manera s’ha explicat al llarg de les diferents èpoques, incloses les represes després de les prohibicions en temps d’eufòria i desenvolupament econòmic, festiu o ciutadà.

També ens aturem a raonar com s’han entès i desenvolupat tècnicament els fenòmens de les tronades i escopetades festives fins a derivar en el que són avui, un element molt singular en fase de recuperació a tot el nostre país; que desperta un gran interès però que cal interpretar bé per tal de no perdre’n part del contingut pel camí.

Es tracta doncs, d’una manifestació festiva molt poderosa i de gran intensitat vivencial la qual, però, ha arribat viu en comptadíssimes poblacions, destacant-se entre elles les de Reus i Solsona, per l’acceptació i prestigi social que encara avui comporten. Una manifestació festiva que necessita una visió panoràmica per tal de ser integrada de nou a les nostres Festes Majors amb la barreja de coneixements, metodologies i, perquè no, les atencions i precaucions que requereix.

Creiem que, malgrat que és la història de la pólvora sonora festiva a Igualada i es posa també un accent en la Colla de Trabucaires “Els Voladors” com a part integrant del Seguici Tradicional Històric d’Igualada, hom trobarà nombroses idees i conclusions que podrà veure reflectides a qualsevol població d’un pes demogràfic, històric i festiu similar.

Índex dels capítols
  • I. Introducció a la pólvora com a senyal de festa
  • II. Primeres notícies d’ús de la pólvora com a senyal festiu a Igualada (1460-1489)
  • III. El primer barroc. Festa i espectacle als segles XVI i XVII
  • IV. “Parar y desparar los mascles de ferro”. Igualada, 1591-1616
  • V. Primers trets d’arcabús documentats a Igualada (1595-1616)
  • VI. Més trets, morters i mascles (1617-1684)
  • VII. Altres casos catalans (1536-1703)
  • VIII. La pólvora i les detonacions festives després del 1714. El primer castell de focs
  • IX. Com s’entenia una tronada als segles XVII i XVIII
  • X. Possibles significacions de la pólvora festiva al barroc
  • XI. La convulsa primera meitat del segle XIX desemboca en el model de Festa Major
  • XII. Darrer terç de segle XIX: es reprenen les tronades a Igualada
  • XIII. Tronades en altres festes igualadines i altres poblacions a finals del segle XIX
  • XIV. Les tronades de finals de segle XIX: evolució tècnica
  • XV. El segle XX. Sense mascles, però no sense tronada (1900-1936)
  • XVI. El segle XX. Després de la Guerra Civil (1939-1975)
  • XVII. El retorn de la democràcia i l’estat de la Festa Major (1976-1999)
  • XVIII. El període d’inquietuds (1999-2009)
  • XIX. Els Trabucaires d’Igualada (2008) i els seus antecedents (segles XIX i XX)
  • XX. Recuperació de la tronada amb morters (2010)
  • XXI. Com es fa una tronada
  • XXII. Els mascles. Tipologies i exemples conservats
  • XXIII. La problemàtica i restrictiva legislació actual. El sentit de la pólvora com a senyal festiu avui
  • XXIV. Bibliografia
  • XXV. Annex documental

Fitxa bibliogràfica
  • Títol: LA PÓLVORA COM A SENYAL DE FESTA: La Tronada i els Trabucaires d'Igualada, amb mencions d'arreu dels Països Catalans.
  • Autor: Daniel Vilarrúbias Cuadras
  • ISBN: 978-84-606-9868-5
  • EAN: 9788460698685
  • Any: 2015
  • Preu: 15 €
  • Núm. pàgines: 320
  • Mides: 24x17 cm
  • Enquadernació: Rústica
El pots comprar aquí


Ressenya i índex facilitats pel Daniel Vilarrubias, dvilarrubias@yahoo.es
 

LA CASA DE LA FESTA i la recuperació de LA TRONADA, novetats de la #Isagoge i la #fmCervera d'enguany

$
0
0
 



Des de l’Agrupació Seny Major, enguany es durà a terme durant el temps d’Isagoge l’anomenada Casa de la Festa. Un espai que exposarà el bestiari, imatgeria i elements festius de la ciutat, juntament amb part del material generat pel Seminari de Cultura Popular a les Escoles. L’exposició romandrà oberta del divendres 18 al divendres 25 de les 18.00h a les 20.30h.

La Casa de la Festa serà un espai on a part de l’exposició tindrà lloc altres actes relacionats amb la cultura popular i/o tradicional a la nostra ciutat.
  • El dissabte 19 de setembre a les 7 de la tarda es presentarà el llibre «Fitxa tècnica de la gralla. Per conèixer i entendre l’instrument» d’Ivó Jordà a l’acabar podrem gaudir del concert de gralla: «La gralla en el vuitcentisme» a càrrec del grup “Els Modernistes”.
  • El dilluns  21 de setembre  a les 8 del vespre, es durà a terme la ponència «Les cases de la festa, estat de la qüestió»  a càrrec d’Oriol Cendra, expert en administració pública i gestió cultural i vinculat al teixit associatiu i a la cultura popular de Cerdanyola del Vallès.
  • I finalment, el dimecres 23 de setembre a dos quarts de 8 del vespre, podreu assistir a la Xerrada “5 anys de Seminari La Cultura Popular a les escoles de Cervera” on parlarem del present i futur del projecte i presentarem dels darrers materials.
D’altra banda i com a novetat a la festa major d’enguany, Els Trabucaires de Cervera i l’Agrupació Seny Major recuperen l’encesa de la Tronada, en el Pregó de la Festa Major

La Tronada consisteix en l’encesa d’un regueró de pólvora estés al mig de la plaça acompanyat de petards de baixa intensitat. La seva funció és solemnitzar les celebracions de la nostra ciutat marcant l’inici i final de les festes com també els seus punts culminants.

A Cervera tenim documentada la Tronada des del 1620, una de les primeres documentades al nostre País. Aquesta pràctica festiva s’utilitzava en les festes de Cervera i especialment a les Festes Majors, on s’aviava més d’una Tronada. La tradició cerverina d’aviar les Tronades es va perdre en el temps de la Guerra Civil.

L’Agrupació Seny Major i els Trabucaires de Cervera han emprès la seva recuperació en aquesta Festa Major. El ritual de l’encesa s’iniciarà tot just desprès de la lectura del Pregó al Balcó de la Paeria. El pregoner d’enguany, Manel Pedrós, acompanyat del Paer en Cap seran els encarregats d’aviar la Tronada col·locada al centre de la Plaça Major.

Salut, gràcies i ens veiem per Isagoge i Festa Major!!


Informació facilitada per l'Agrupació Seny Major, agrupaciosenymajor@gmail.com

VII Nit del #Teatre Viu de #Cervera · divendres 18 de setembre · #Isagoge

$
0
0



Ja tenim aquí la 7a Nit del Teatre Viu!!

Com cada any el Teatre de la Passió de Cervera acollirà la Nit del Teatre Viu, una marató de teatre amateur de Cervera on hi participaran més de 100 actors/actrius i col·laboradors!!

No us ho perdeu. Divendres, 19 de setembre a les 21.30h us esperem al Teatre de la Passió. L'entrada serà per la porta lateral (escales Balmes).

La Nit del Teatre Viu us sorprendrà!! I com que una marató són unes quantes hores, podreu sopar al mateix teatre. Tindrem servei de bar i entrepans freds.

Veniu al teatre, veniu al Teatre Viu!!


Informació facilitada per laxarxa.cervera@gmail.com

Aquest diumenge 20 de setembre al matí: APLEC 2015 de #SantMagí de la #Brufaganya

$
0
0



Benvolguts amics, ens plau presentar-vos el cartell de l’aplec d’aquest any que se celebrarà el proper diumenge dia 20 de setembre.

En l’aplec d’aquest any destaquem que per venir a Sant Magí sortiran de bon matí diversos col·lectius de persones des de llocs molt diversos: caminants des de Santa Coloma, Pontils i La Llacuna, ciclistes des de Santa Coloma i Sant Climent de Llobregat i cavalls i genets des de La Llacuna. A més a més, és clar, de tots els que vindran amb el seu vehicle particular.

Com en tot aplec no hi pot faltar la celebració de l’Ofici, a les 12 del migdia, i el posterior cant dels goigs. Amb anterioritat, a la capella de les Fonts, es farà una senzilla cerimònia d’acollida als romeus i pelegrins.

Des de fa anys no hi falten mai les sardanes i sobretot el Ball Pla que es balla després d’ofici i a la tarda després del dinar.

Finalment remarcar que si voleu dinar amb el menú de l’organització (amanida, paella d’arròs, aigua, vi i postres, preu 13€), els que viviu a Santa Coloma de Queralt o a La Llacuna i les seves rodalies heu de comprar el tiquet als forns Pujó. Els altres podeu reservar els tiquets a aquest correu electrònic -amicssantmagi@tinet.cat- i els trobareu a la taula de l’organització el mateix dia de l’aplec. Per dinar és convenient que us porteu taula i cadires perquè l’organització no pot subministrar lloc per a tothom.

Altres avisos i advertiments els podeu trobar en el cartell que adjuntem.

Amics, us esperem el proper 20 de setembre!!!


Extret de http://smagi.oasi.org/?p=598

Últimes setmanes per enviar les #fotografies per concursar a 'El Fet Geganter'· @ACGC @GegantsTerrassa @CerveraCG2014

$
0
0
 


El Concurs premia les millors fotografies sobre el fet geganter abans del 9 d’octubre.

Organitzat per l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC), al concurs hi poden participar fotografies que retratin el fet geganter en tots els seus vessants: gegants, nans, capgrossos, geganters, músics... Enguany la 15a edició del concurs es divideix en dues categories: una general que abraça el món geganter en qualsevol acte, i una altra categoria on han de participar fotografies que s’identifiquin amb qualsevol element o festa de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, ja sigui imatgeria, festes de l’entitat...

Qualsevol persona hi pot participar, sigui de l'àmbit professional o aficionat, hi podrà participar presentant-hi un màxim de tres fotografies que no hagin estat premiades prèviament, i la tècnica és lliure en color o en b/n. Així doncs, aquells qui ho desitgin tenen abans del 9 d’octubre per enviar les fotografies a la seu de l’ACGC(carrer Anselm Clavé, 3, 08090, Sant Feliu de Llobregat) en mida de 18 x 24 cm, muntada sobre paspartú o cartolina rígida vertical de 30 x 40 cm de color negre. A més, el concursant ha d’enviar un correu electrònic al compte elfetgeganter@gegants.cat per tal de notificar l’enviament i adjuntar les fotografies que ha enviat per a participar en el concurs.

A partir d’aquí un jurat que es reunirà el 213 d’octubre a Sant Feliu de Llobregat, oferirà el seu veredicte i el lliurament de premis se celebrarà a la mateixa seu de l’ACGC.

Els interessats ja es poden armar amb la seva càmera de fotos i deixar-se portar per la inspiració d’El Fet Geganter.

Podeu descarregar les bases de la 15a edició al document adjunt, i al facebook del concurs, hi podeu trobar més informació i els premiats d'altres anys, fent clic aqui




L'exposició 'Gegants de Paper – Els #gegants a través dels Il·lustradors', a la Casa dels Gegants de #Lleida

$
0
0




Gegants de Paper – Els gegants a través dels Il·lustradors - De la literatura de “Fil i Canya” a la premsa humorística i satírica de finals del segle XIX i principi del segle XX”, és la nova exposició que es podrà veure a partir del proper dia 22 de setembre a la Casa dels Gegants de Lleida.

L’exposició itinerant Gegants de Paper, comissariada per Joan-Miquel Merino i produïda per la Colla de Geganters de Rubí amb el suport de la diputació de Barcelona es composa de diferents plafons, on se’ns presenta una mostra de dibuixos on els protagonistes són els gegants. La mostra esdevé un petit homenatge a tots aquells dibuixants, caricaturistes, ninotaires, i il·lustradors, com Opiso, Junceda, Tomàs Pedró, Picarol, Apel·les Mestres, Llopart, Moliné, Brunet, Llaverias, Apa, Pellicer, Miró, Gaietà Cornet, etc., que van deixar la seva empremta humorística gegantera reproduïda a diversos mitjans de comunicació del segle XIX i
principi del segle XX, principalment a les publicacions més destacades de l’època esmentada, com foren els setmanaris, La Campana de Gràcia, L’Esquella de la Torratxa, La Tomasa i el Cu-Cut, on el tema dels gegants s’aprofitava per criticar i ironitzar sobre la vida social, cultural i els polítics del moment.

També s’hi poden trobar referències a la il·lustració de fil i canya, on també els gegants eren presents als dissenys, sobretot a les populars auques..., o bé un altre plafó amb caricatures corresponents a diversos setmanaris del segle XIX, com la popular Flaca.

L’exposició arriba a Lleida de la ma de l’Associació de Cultura Popular i Tradicional Aurembiaix i el Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida, en col·laboració amb la Casa dels Gegants i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Lleida.

Obertura de l’exposició: Dimarts 22 de setembre, 20 h
Casa dels Gegants (Av. Blondel 64).
Del 23 de setembre al 25 d’octubre
Horari: Dilluns, de 10 a 14 h.
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h.
Dissabtes, d’11 a 13.30 h i de 17 a 20 h.
Diumenges i festius, d’11 a 13.30 h
Entrada gratuïta


Informació facilitada per l'Associació de Cultura Popular i Tradicional Aurembiaix, actpaurembiaix@gmail.com

'#Cervera, Ciutat Gegantera de Catalunya, 2014' @CerveraCG2014 ens diu adéu · Fem memòria amb @grupTibau

4a Marxa 'Vall del Corb'· 4 d'octubre de 2015

$
0
0



Tot preparat per una nova edició de la Marxa 'Vall del Corb'. 

Aquest any podeu triar entre un recorregut de 22km o un altre de 42km que enllaça un bonic tomb circul.lar pel GR-3, el GR-175 i el GR-171.
Reserveu-vos la data del 4 d'octubre per venir a caminar o córrer entre vinyes i oliveres, entre pobles amb encant i pobles nudistes,entre cabanes i monestirs i d'altres sorpreses que anireu descobrint pas a pas.

Més informació al blog http://aeucorb.blogspot.com.es/

Imatges de Ramon Prats @monhelou de la XXIV Trobada de #Puntaires de #Cervera

$
0
0








Ahir diumenge 20 de setembre va tenir lloc al pati central de la Universitat la 24a edició de la Trobada de Puntaires de Cervera, activitat organitzada per l'Associació de Puntaires 'Coll de les Savines'.

Us oferim a dalt algunes imatges d'aquest acte, realitzades pel Ramon Prats.

#RefranyerCatalà de #JoanAmades: ‘TENIR ÀNIMA DE CÀNTIR’

$
0
0



Té sentit imprecís i molt lat, però sempre enclou un concepte de desconsideració i poc respecte.

De fet equival a negar l'ànima a la persona a qui es dirigeix el dicteri, puix que l'interior d'un càntir és fàcilment penetrable i la seva buidor ben manifesta; d'aquí la seva manca de cap mena de contingut. Amb tot, en diversos casos, hom ha fet servir el càntir com un substitut de l'home i, per tant, de manera subconscient, hom pressuposa l'existència d'ànima en el càntir quan substitueix l'home.

El càntir que quan neix un noi a Verdú tiren per la finestra, per celebrar l'esdeveniment, és una resta de l'antic sacrifici dels primogènits, i avui hi tiren el càntir com ahir hi tiraven l'infant.

El càntir que hom trencava als peus de la núvia pel Penedès i per la Conca de Barberà pot recordar un vell sacrifici, probablement humà, dedicat a les divinitats, que tendeixen a facilitar a la núvia la pèrdua de la virginitat.

El càntir que hom posava en els fonaments de les cases és el record de l'home, un esclau o presoner de guerra enterrat al peu de la casa per assegurar la resistència i força de la construcció.

A tots aquests càntirs, succedanis de l'home, hom els reconeix ànima en certa forma, ja que com a home els accepta; per tant, l'ànima de càntir no és tan arbitrària ni absurda com pot semblar a primera vista.

Hi ha encara un altre refrany que ens parla de l'ànima del càntir i que, per tant, persisteix en el concepte exposat. Quan hom té por infundada de fantasmes o tem entrar en algun lloc fosc o desert, per tenença que no li surti algun ésser fantàstic, i també per fer por a la mainada, se'ls sol dir que hi trobarà o que vindrà:

l'ànima del cantiret,
que salta i balla per la paret.


Imatge extreta de http://www.verdu.cat/turisme.php

Extret de ‘Refranyer català’, de Joan Amades. Edició especial Cercle de Lectors, 1989. 

'Fitxa tècnica de la gralla'

$
0
0
El passat dissabte 19 va tenir lloc a l'Auditori de Cervera la presentació del llibre Fitxa tècnica de la gralla a càrrec de Ivó Jordà, dins els actes de la Isagoge 2015.
 
Seguidament ens van oferir un concert de peces vuitcentistes adaptades a gralla. Tot un luxe tenir músics d'aquest nivell a casa nostra.
 
Seny Major va adquirir un exemplar del llibre que en breu serà cedit a la Biblioteca de Cervera per a que tots els músics i aficionats en puguin gaudir.
 







Les Cases de la Festa

$
0
0
Dins el marc de la Isagoge de Cervera 2015 va tenir lloc dilluns una gran ponència sobre Les Cases de la Festa a càrrec de Oriol Cendra, expert en administració pública i gestió cultural.





 
 

#CulturaPopular a les escoles de #Cervera

$
0
0



Ahir dimecres va tenir lloc a l'Auditori de Cervera, en el marc de la 39a setmana cultural de la Isagoge, la xerrada '5 anys del Seminari de Cultura Popular a les escoles de Cervera', a càrrec de diversos membres d'aquest grup de treball de l'Agrupació Seny Major.

En el decurs de l'acte es va fer un repàs a la trajectòria de l'entitat, així com la presentació de la seva web, http://culturapopular.ecervera.cat, que inclou tot el material pedagògic creat per aquest col·lectiu al llarg dels anys.




24 de SETEMBRE. 'Calendari tradicional de les comarques de Lleida', de Joan Bellmunt i Figueras

$
0
0
 
El quart diumenge de setembre porta la celebració de la seva festa a pobles com Béixec, Unarre, la festa del Sant Crist de Sant Antoni a Cervera, o el gran aplec de Sant Miquel de Tartareu, poble que es vesteix amb les millors gales de festa per a celebrar aquesta diada tan important.


Joan Bellmunt i Figueras
'Calendari tradicional de les comarques de Lleida'
Pagès editors, 2002

Avui div 25/09 a la #fmCervera: LA VIGÍLIA I EL PREGÓ

Donació del fons bibliogràfic d’Agustí Duran i Sanpere al @MuseudeCervera

$
0
0



El Museu Comarcal de Cervera i, en concret, la Casa Museu Duran i Sanpere amplia el seu fons gràcies a la donació de la col·lecció bibliogràfica d’Agustí Duran i Sanpere.

La filla de l’autor, Eulàlia Duran i Grau, ha fet entrega al Museu d’aquesta completa i interessantíssima col·lecció per tal que es pugui posar a l’abast d’investigadors. La signatura del document de donació ha tingut lloc dijous 24 de setembre, a la Casa Museu Duran i Sanpere, a càrrec d’Eulàlia Duran; el regidor de Cultura de la Paeria, Jaume Rossich; i la directora del Museu Comarcal, Carme Bergés.

La biblioteca d’Agustí Duran i Sanpere té unes peculiaritats ben interessants. Respon a un intel·lectual vinculat a unes institucions públiques (Ajuntament de Cervera, Ajuntament de Barcelona, Museu de la Ciutat de Barcelona, Generalitat de Catalunya, Acadèmia de Bones Lletres, Institut d’Estudis Catalans, Consejo Superior de Investigaciones Científicas) que donen raó de l’existència de nombroses publicacions d’aquestes entitats.

En conjunt, la biblioteca d’Agustí Duran i Sanpere ha sofert diversos trasllats. A la casa pairal de Cervera s’hi ha mantingut sempre la biblioteca jurídica del seu pare Agustí Duran i Ferreres, que comprenia també publicacions de la Universitat de Cervera del segle XVIII i XIX.

A part d’aquest fons s’incorporà a la casa de Cervera part de la biblioteca que el mateix Agustí Duran i Sanpere hi portà quan es jubilà, i un nou fons, fou portat per Eulàlia Duran Grau a la casa de Cervera arran de la cessió a l’Ajuntament el 1985. Hi consten principalment la bibliografia comarcal catalana i barcelonina i la bibliografia personal d’Agustí Duran.

Quedava però, un altre fons, el més important, que Eulàlia Duran Grau ha guardat a Barcelona a casa seva des del 1985 i que ara cedeix al Museu per completar la biblioteca.

La Biblioteca que ara es presenta té, doncs, el valor representatiu d’una biblioteca reunida al llarg de setanta-cinc anys, que continua la iniciada pel seu pare Agustí Duran i Ferreres, i que comença a l’inici del segle XIX. Cal afegir-hi, també, un petit reducte literari i musical d’Hermínia Grau.

El darrer fons que s’incorpora, són els llibres que Agustí Duran i Sanpere es reservà i que treballà fins a la seva mort. És la part més important i representativa de la diversitat de temes que l’interessaven.

El conjunt acaba l’any 1975, any de la seva mort, llevat d’algun cas serial que continua més enllà com Serra d’Or (fins el 2014), Estudis romànics de l’IEC, o el Butlletí de l’Acadèmia de Bones Lletres que Eulàlia Duran ha continuat fins avui.

Aquest darrer fons comprèn textos bàsics en edicions dels segles XVII-XIX, les grans històries generals d’Espanya i de Catalunya (Jeroni Pujades, ed. 1831, Aulestia i Pijoan (1887), Altamira (1909-11), Rovira i Virgili, 7 vols 1922-34) F. Soldevila, Història de Catalunya, 1934, Historia de España, 8 vols 1954-59); el Viaje literario de Jaime Villanueva (22 vols 1803-1852), També edicions del s. XVII com la Història de València de 1610 de Gaspar Escolano, la Història de Girona de Gaspar Roig i Jalpí (1672) els tres volums dels Anales de Cataluña de N. Feliu de la Penya, els Prodigio y grandezas de Serra i Postius, (1726) o el Jardín plantado en Cataluña de Narcís Camós (1772). I no cal dir el gran gruix de publicacions històriques d’abans i després de la guerra civil.

En l’àmbit de la llengua i cultura figura el Diccionari Català-Valencià-Balear (10 vols), la col·lecció d’Els nostres clàssics (cent volums,1924-70), La sèrie de Serra d’Or des de l’inici fins ara (1989-2014) i nombroses obres d’amics i deixebles seus algunes d’aquestes dedicades (Riquer, Valls i Taberner, J. Rubió, Martínez Ferrando...).

Com a historiador de l’art, figuren diverses monografies especialment sobre art medieval com, entre altres, Verrié, Ainaud de Lasarte, Gudiol, Madurell etc. I la sèrie Ars Hispaniae, de 6 volums. També sobre arqueologia, numismàtica, heràldica, etc.

No era d’esperar que la part de literatura fos tan extensa. Cal citar en primer lloc la col·lecció Bernat Metge de clàssics grecs (45 volums) i llatins (més de 100 volums). Hi són presents totes les obres més significatives del primer quart del segle XX Manent, Lopez-Picó, Maragall, Gassol, Llor, Sagarra, Nicolau d’Olwer, Russiñol, Narcís Oller, J. Pla, Gaziel. Diversos d’aquests són dedicats a Agustí Duran i Sanpere i també a la seva muller Hermínia. I com a curiositat obres publicades amb peu d’impremta de durant la guerra: la tesi de Vicens Vives sobre Ferran II amb peu d’impremta del 1937, i dos volums dels Serveis de cultura catalana al front del 1938.

Tot aquest conjunt passa ara a formar part del Museu i a ser objecte de consulta regulada.

Informació aportada pel Museu Comarcal de Cervera.

Enllaç a la notícia de TàrregaTV


Extret de www.cerverapaeria.cat

Avui dis 26/09 a la #fmCervera: DISSABTE DE FESTA MAJOR

Viewing all 3068 articles
Browse latest View live