A les portes del solstici d’estiu, la setmana vinent cremaran les primeres tronades de Solsona amb noves mesures de seguretat. Després d’uns quants mesos d’estudiar les possibles opcions per adaptar aquest antic acte del Corpus–que se celebrarà de dijous fins a diumenge– i la Festa Major a la normativa del foc, l’Ajuntament ha decidit contractar una empresa pirotècnica perquè s’encarregui de vetllar per la seguretat dels espectadors a la plaça Major, tant si s’utilitzen mascles en el tram final de la traca com si no. De totes maneres, els trabucaires continuaran sent els protagonistes d’aquest moment i els morters d’acer amb orígens a final del segle XVII recuperats el 2009 continuaran fent-se servir els dies festius més rellevants.
Ahir ho van consensuar en una reunió al consistori els tres estaments responsables del protocol folklòric de la festa, l’Ajuntament, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i l’Agrupació de Geganters, juntament amb el cap de colla dels Trabucaires de Solsona i el cap de la Policia Local. Totes les parts consideren òbvia la necessitat d’extremar les garanties de seguretat en l’elaboració de la tronada sense que se’n vegin ressentides les peculiaritats per la qual és reconeguda per la Generalitat com un element festiu patrimonial d’interès nacional. I és que és una de les poques que es fan a Catalunya amb el sistema antic, consistent en un traçat de pólvora i petards, que es disposa des de mig carrer de Sant Miquel fins a bona part de la plaça Major.
Acordonament de l’espai
Una de les mesures que s’adoptarà a partir de la pròxima tronada, dijous vinent, dia de Corpus, a la una del migdia, serà l’acordonament de l’espai de la plaça Major i el carrer de Sant Miquel on s’efectua la preparació i l’encesa de la tronada per impedir que els espectadors s’hi acostin excessivament. El públic s’haurà de situar a redós dels porxos i a les boques dels carrers que desemboquen en aquest espai.
D’altra banda, els mascles seran manipulats exclusivament per experts en pirotècnia. Aquests especialistes prepararan prèviament i fora de la plaça el contingut d’aquests cilindres, consistent en pólvora i terra compactada, i ells mateixos els col·locaran. També supervisaran la preparació de tota la tronada, que continuaran realitzant els trabucaires.
Així mateix, s’ha acordat fer esclatar sis mascles el diumenge de Corpus; i per la Festa Major, tres el dia 8 de setembre i nou el dia 9, jornada central de la celebració en honor a la patrona de Solsona. El preu de la contractació dels serveis pirotècnics professionals és de 400 euros quan la tronada no utilitzi mascles i de 800 quan se’n faci servir, independentment del nombre. Així, per exemple, el cost d’aquestes mesures és de 1.600 euros per Corpus.
La regidora de Cultura, Sara Alarcón, defensa que amb aquestes mesures “s’enriqueix la festa i es modernitza, adaptant-la als paràmetres de seguretat que estableix normativa, tot mantenint l’essència dels seus elements patrimonials”. A més, “el fet que la tronada sigui reconeguda com a element festiu patrimonial d’interès nacional permet continuar desenvolupant-se com fins ara”.
Si bé l’Agrupació de Geganters ha intentat fer els tràmits necessaris perquè els mascles puguin encabir-se dins d’aquesta distinció del govern català, no ha estat possible perquè van caure en desús durant un llarg període de temps i no han tingut una continuïtat històrica. Amb referències històriques del 1693, aquests morters van recuperar-se el 2009 arran d’un procés de recerca dut a terme per aquesta entitat. Són cilindres d’acer amb una cavitat mig oberta a la part superior i un petit orifici a la base per on es fica la metxa. Es disposen en l’últim tram de la tronada per guanyar sonoritat.
‘Canvi de mentalitat’
El macip major de l’Agrupació de Geganters, Jordi Solé, considera necessaris aquests canvis, i hi està d’acord en tant que“no es renuncia a l’essència festiva”. Amb tot, és conscient que requeriran “un canvi de mentalitat al cent per cent del públic” per mantenir-se apartat. “La gent s’hi haurà d’acostumar de nou”. També veu “coherent” que els mascles s’utilitzin només en les jornades festives més significatives. En la mateixa línia, mossèn Josep Sierra, president de la Confraria, es mostra a favor de les noves precaucions, ja que“es manté la figura històrica dels mascles i se solemnitza els dies més festius”.
En més d’un Ple de l’Ajuntament de Solsona el grup municipal de CiU s’ha mostrat inquiet per resoldre aquest tema. El portaveu de l’oposició, David Manzano, va demanar que es tramités el reconeixement dels mascles per garantir-ne la seva continuïtat.
Disponible el programa en línia
El programa de Corpus en format paper, editat per la regidoria de Cultura, es bustiarà a les llars solsonines la setmana vinent. Se n’imprimeixen 3.700 exemplars. També es pot consultar en línia a través dels webs muncipals www.ajsolsona.cat i www.solsonalafesta.net.
Informació extreta de http://www.ajsolsona.cat/ca/noticies/solsona-incorpora-especialistes-en-pirotecnia-en-la-preparacio-de-les-tronades-i-mante-els-mascles