Quantcast
Channel: LO CARRANQUER
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3068

EJAtlas · ENVIRONMENTAL JUSTICE ATLAS, el mapamundi dels conflictes mediambientals

$
0
0



Sabien que una part de la selva amazònica està amenaçada per un projecte d'extracció de bauxita? Aquest és només un dels més de mil conflictes mediambientals que recull l'Atles global de justícia ambiental, un projecte internacional d'investigació coordinat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Es tracta d'una plataforma de mapes interactius en què es localitzen i s'analitzen casos d'agressió al medi ambient, agrupats en deu grans categories segons si tenen, per exemple, origen nuclear, d'explotació minera, de gestió del turisme o estan relacionats amb l'aigua. A més, podem fer recerques més pormenoritzades per països, per empreses responsables, per la matèria primera afectada o pel tipus d'activitat econòmica concreta.

A Catalunya, per exemple, l'atles denuncia, de moment, cinc conflictes, com ara la línia de molt alta tensió de Girona o els residus químics de Flix. Clicant sobre cada punt concret n'obtenim una fitxa, en anglès, amb molta més informació. En el conjunt d'Espanya es documenten, de moment, 32 casos, entre els quals hi ha el projecte de mega-infraestructures a l'aeroport de Ciudad Real o la protecció del llop ibèric.

Es tracta d'un projecte obert, que vol arribar a recollir uns 2.000 casos l'any 2015, i que encara té molts buits per omplir, com, per exemple, el problema nuclear de Fukushima, al Japó, que no es recull.

L'Atles s'ha presentat aquesta setmana a la Delegació del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, a Brussel·les.

L'"Atles global de justícia ambiental"és un dels resultats més importants del projecte europeu d'investigació EJOLT (Environmental Justice Organizations, Liabilities and Trade). Ha estat elaborat a través d'un procés col•laboratiu entre activistes i acadèmics i vol aportar proves sobre els desequilibris estructurals de poder en l'economia global. En el projecte, hi treballen investigadors de 23 universitats i organitzacions de justícia ambiental de 18 països.

L'objectiu de l'atles és facilitar la recerca d'informació, la interacció entre grups de treball afins i l'augment de la visibilitat dels conflictes, a més del seu ús en el camp de l'ensenyament i per a la defensa legal de casos.

Un dels responsables és el catedràtic de la UAB Joan Martínez Alier, director del projecte EJOLT, que valora que "l'atles mostra com els conflictes ecològics estan augmentant arreu del món, per les demandes de materials i energia de la població mundial de classe alta i mitjana", i denuncia que "les comunitats que reben el major impacte dels conflictes ecològics són pobres, sovint indígenes, i no tenen poder polític per accedir a la justícia ambiental i als sistemes de salut. Les injustícies mediambientals involucren una gran varietat d'actors, incloent-hi els estats i empreses dels països de l'OCDE, però amb participació creixent dels països BRICS i d'altres".


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3068

Trending Articles