El passat 19 d'agost es va presentar a la Biblioteca Central d'Igualada el llibre de Daniel Vilarrúbias Cuadras"El Ball de Bastons a Igualada. Un element de distinció festiva i protocol (s. XVI-XX)".
L'obra posa en el territori una colla documentada el 1687, però contextualitza en matèria de balls de bastons tota la regió de l'Anoia, Alta Segarra, Bages Sud i Penedès nord, i dóna també un repertori de més de 30 músiques que pertoquen a l'àrea en qüestió.
També estableix relacions que van de Solsona a Sitges i de Sant Quintí de Mediona a Moià i Balsareny. També dóna a conèixer un ball quasi desconegut, el del poblet de Pallerols, ubicat entre 1890 i 1955 a tocar de la Panadella, molt interessant pel que fa a vestuari i melodies, amb testimonis gràfics conservats i molt relacionat amb el que havia estat la colla d'Igualada.
Amb un apèndix coreogràfic, obra de Màrius Tomàs, amb exhaustius mapes i explicacions dels moviments dels 10 balls que actualment fa la colla recuperada el 2009.
Per tant, l'interès del treball ultrapassa els límits d'Igualada i els del propi ball de bastons.
Informació extreta de http://www.balldebastons.cat/presentacio-del-llibre-el-ball-de-bastons-igualada-un-element-de-distincio-festiva-i-protocol-s-xvi